Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μόνο το σύνηθες διακύβευμα για την αμερικανική κυβέρνηση, που αν χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου θα έχει δυσκολίες στην προώθηση της ατζέντας της. Καθώς πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, θα είναι επίσης το πρώτο γενικό τεστ για την αντοχή της δημοκρατικής ομαλότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές θα αναδείξουν επίσης τους πολιτικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκλογική διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2024 σε 27 πολιτείες. Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους υιοθετούν το αφήγημα Τραμπ που αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και υπόσχονται σκληρά μέτρα για την αποτροπή «νοθείας», η εκλογή τους θα επηρεάσει τις συνθήκες διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, ή ακόμη και το ίδιο το αποτέλεσμα.

Ενώ όμως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια το γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική – και αυτό είναι προβλέψιμο, καθώς η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει αναδειχθεί σε ζήτημα ευρωατλαντικό. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη περιοχή, για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική της σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή της είναι στρατηγικά σημαντικές για τις ΗΠΑ.

Σε μία εποχή ανταγωνισμού με αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται από την ευρύτερη εικόνα, και η συσπείρωση της Δύσης προϋποθέτει την αποτροπή μιας κρίσης εντός του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών διαύλων επικοινωνίας – ελπίζουμε και για την εξάλειψη του αναθεωρητισμού εντός της Συμμαχίας.-

Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και Ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Έδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.