Αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής και τις προειδοποιήσεις των Αρχών, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων και στα πανεπιστήμια του Ιράν, το Σαββατοκύριακο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας. Το κύμα οργής, με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών στις 16 Σεπτεμβρίου, δεν λέει να κοπάσει παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν και σε απεργίες, με καταστήματα και επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά. Βίντεο που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Οσλο της Νορβηγίας δείχνει κινητοποιήσεις στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, με διαδηλωτές να φωνάζουν «Αντε να χαθείτε, κληρικοί» και τους οδηγούς να κορνάρουν. Επίσης, άλλα βίντεο έδειχναν απεργία καταστηματαρχών στη βορειοδυτική κουρδική πόλη Saqez – την πατρίδα της Αμινί – και μαθήτριες να φωνάζουν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στους δρόμους της πόλης Σανάντα, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Κουρδιστάν. Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν επίσης στο Ισφαχάν, στο Κεντρικό Ιράν και στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ολα αυτά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να πνίγουν στο αίμα τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έναν μήνα. Οι νεκροί από τις διαδηλώσεις έχουν ξεπεράσει τους 200. Στα θύματα περιλαμβάνονται κορίτσια στην εφηβεία, οι θάνατοι των οποίων έχουν γιγαντώσει τις αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει στους δρόμους ακόμα περισσότερους διαδηλωτές.

Πολλά τα θύματα

Εν τω μεταξύ, τέσσερις φυλακισμένοι πέθαναν και 61 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη φωτιά στη φυλακή Εβίν, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Πηγές μέσα από τη φυλακή – που είναι γνωστή επειδή εκεί μεταφέρονται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά και επειδή εκεί μεταφέρθηκαν και πολλοί από τους νέους που συμμετέχουν τις τελευταίες εβδομάδες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – δήλωσαν στο BBC Persian ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.

Μιλώντας από το εσωτερικό της φυλακής, ο διοικητής της δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρξε εξέγερση σε μια πτέρυγα. Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι τραυματίες εμφάνισαν αναπνευστικές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο εργαστήριο ραπτικής στη φυλακή. Δραματικά πλάνα από τη φωτιά και τον καπνό αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το βράδυ του Σαββάτου. Σε πολλά από τα βίντεο ακούγονταν άνθρωποι έξω από τη φυλακή να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα» – ένα από τα κύρια συνθήματα του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας. Σε άλλα βίντεο ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις – γεγονός που ώθησε ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων να εκφράσουν σοβαρούς φόβους για την τύχη των κρατουμένων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε διεθνές επίπεδο, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης σχετικά με την προετοιμασία της Ενωσης να επιβάλει κυρώσεις με στόχο την τιμωρία της Τεχεράνης για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται ότι είναι έτοιμοι να οριστικοποιήσουν τις κυρώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ιρανούς αξιωματούχους και φορείς κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο σήμερα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το Ιράν από τη μεριά του προειδοποιεί με αντίμετρα. Το αμερικανικό πρακτορείο Politico ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την Ενωση, στέλνοντας επιστολές στους πρεσβευτές της ΕΕ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, για να προειδοποιήσει για τον «επιζήμιο αντίκτυπο στις σχέσεις Ιράν – Ευρώπης» που θα έχουν τυχόν κυρώσεις. Αυτά συμβαίνουν καθώς η ΕΕ μεσολαβεί μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον στις προσπάθειές τους από τον Απρίλιο του 2021 να αποκαταστήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν μονομερώς το 2018. Οι συνομιλίες ήταν σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης προόδου, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και τώρα οι διαμαρτυρίες στο Ιράν τις θέτουν σε ακόμη πιο αβέβαιη βάση.