Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το δράμα του Γουίλ Σμιθ και του Κρις Ροκ στα Όσκαρ, υποστηρίζοντας ότι το χαστούκι ήταν στημένο.

Την Κυριακή (27 Μαρτίου), ο Σμιθ έδωσε σφαλιάρα στον παρουσιαστή των Όσκαρ αφού ο κωμικός έκανε ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Τζαντα Πίνκετ Σμθι, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες.

Παρά την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας, τη δημόσια συγγνώμη της Σμιθ, την καταδίκη από τους παρευρισκόμενους στα Όσκαρ και τα βίντεο που δείχνουν το χαστούκι και μετά την αντίδραση του Σμιθ,  ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν πως το περιστατικό ήταν σκηνοθετημένο σε μια προσπάθεια να «αναζωογονηθούν» τα θλιβερά ποσοστά τηλεθέασης των Όσκαρ.

Την Τρίτη (29 Μαρτίου), ένας χρήστης του Twitter μοιράστηκε μια μεγεθυμένη εικόνα του προσώπου του Rock όταν ο Smith τον χτύπησε, δείχνοντας ότι ο κωμικός φορούσε ένα μαξιλαράκι  πάνω από το μάγουλό του.

Επαγγελματικές εικόνες του χαστούκι από την εκδήλωση, ωστόσο, έδειχναν ξεκάθαρα ότι ο Ροκ δεν φορούσε κανένα τέτοιο εξάρτημα, όπως στις δύο παρακάτω εικόνες, από τους φωτογράφους Neilson Bernard και Robyn Beck.

Ο ιστότοπος Gizmodo εξήγησε επίσης το «μαξιλαράκι μάγουλου» που υποτίθεται ότι φαίνεται στο πρόσωπο του Ροκ, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν πιθανότατα ένα fake δημιούργημα κάποιου χρήστη.

Μια άλλη θεωρία που έχει επίσης διαψευσθεί  είναι αυτή με το…. Ψεύτικο χέρι του Γουίλ Σμιθ.

Ορισμένοι χρήστες δηλαδή ισχυρίστηκαν ότι ο Σμιθ χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι προκειμένου να χτυπήσει το στήθος του και να δημιουργήσει τον ήχο του χαστουκιού, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι χρησιμοποίησε τάχα το αριστερό του χέρι για να χτυπήσει τον Ροκ.

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η θεωρία καταρρίπτεται καθώς στην κάμερα φαίνονται ξεκάθαρα και τα δύο χέρια του Σμιθ.