Η Adobe σταμάτησε την υποστήριξη του Flash – του κάποτε κυρίαρχου multimedia player στο διαδίκτυο – πέρυσι, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά πλάνα από την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να μην είναι πλέον διαθέσιμα για online προβολή.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οτιδήποτε ήταν κάποτε πλούσιο περιεχόμενο, άμεσα διαθέσιμο για προβολή μέσω διαδικτύου πλέον μπορεί να μεταβληθεί σε μία φωτογραφία, στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί στη χειρότερη στη θέση του περιεχομένου μπορεί απλά να εμφανίζεται ένα γκρι πλαίσιο με τη φράση ότι «ο Adobe Flash player δεν υποστηρίζεται πλέον».

Τι είναι ο Flash της Adobe

Ο Adobe Flash ήταν από τους παράγοντες που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του διαδικτύου, όντας το πρώτο εργαλείο που καθιστούσε εύκολη τη δημιουργία και την προβολή περιεχομένου κάθε κατηγορίας (κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, βίντεο), σχεδόν για κάθε πρόγραμμα περιήγησης (browser) και συσκευή.

Το συγκεκριμένο λογισμικό επίσης βοήθησε και τη δημοσιογραφία να εξελιχθεί πέρα από τα έντυπα μέσα, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, δημιουργώντας μία εντελώς νέα εποχή που στην ειδησεογραφική κάλυψη γεγονότων κυριαρχήθηκε από τη χρήση διαδραστικών χαρτών ή την οπτικοποίηση των δεδομένων καθώς και άλλων καινοτόμων τρόπων παρουσίασης της πληροφορίας στο κοινό.

Παρά την ενεργοποίηση τόσης καινοτομίας, ο Flash ήταν και αμφιλεγόμενος: το 2010, ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, ανέφερε σε επιστολή του τα θέματα ασφαλείας του προγράμματος ενώ τόνιζε ότι επρόκειτο για ένα λογισμικό «κλειστού-κώδικα» που δεν θα έπρεπε το Internet να στηρίζεται σε αυτό. Πολλοί θεωρούν ότι η άρνηση του Τζομπς να επιτρέψει την υποστήριξη του Flash από τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS ήταν η αρχή του τέλους για το λογισμικό της Adobe. Ένα χρόνο μετά η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν αναπτύσσει πλέον εκδόσεις του Flash για φορητές συσκευές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ήρθαν στο προσκήνιο περισσότερο «ανοικτά» πρότυπα, όπως το HTML5 – τα οποία επέτρεψαν στους developers να ενσωματώνουν περιεχόμενο απευθείας στις ιστοσελίδες. Όλη αυτή η διαδικασία έκανε τον Flash πρακτικά αχρείαστο.

Το 2017, η Adobe ανακοίνωσε ότι το 2020 θα είναι το έτος που ο Flash θα πάψει να υποστηρίζεται. Ορισμένοι πάροχοι περιεχομένου και προγράμματα περιήγησης ξεκίνησαν τη διαδικασία αποδέσμευσης νωρίς. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οποιοδήποτε περιεχόμενο που βασίζεται στον Flash πρακτικά δεν είναι προσβάσιμο.

Η κατάσταση σήμερα

Αρκετοί οργανισμοί ξεκίνησαν έκτοτε μία προσπάθεια αναπροσαρμογής του περιεχομένου τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του USA Today που προχώρησε, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, σε μία επανέκδοση περίπου 2.000 θεμάτων ανάμεσα στα οποία ήταν και αρκετά που αρχικά είχαν φτιαχτεί για να υποστηρίζουν τον Flash.

Οι New York Times επανάφεραν με τον ίδιο τρόπο μέρος του παλιού, βασισμένο στον Flash περιεχομένου τους χρησιμοποιώντας το Ruffle, ένα πρόγραμμα-μιμητή του αρχικού Adobe Flash Player, το οποίο είναι ένα project ανοικτού κώδικα.

Ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει όλοι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε αναδημιουργία του αρχείου τους. Η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Boston Globe ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επεξεργασία μέρους του αρχείου της. Σε παρόμοιο κλίμα η ηλεκτρονική έκδοση της Post, η οποία ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να καταστεί προσβάσιμο το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της. Το CNN και το ABC News δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά τους για επανασχεδιασμό του βασισμένου στον Flash αρχείο τους.