Να βάλει τέλος στη σύγχυση που προκλήθηκε από δηλώσεις υπουργών σχετικά με τη σύνδεση απολύσεων και ανεμβολίαστων εργαζομένων, επιχείρησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αποχή άνευ αποδοχών

Με αφορμή δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν ως παράθυρο για απολύσεις, ειδικά στο δημόσιο τομέα, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την ερχόμενη εβδομάδα και διευκρίνισε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδεθεί με απολύσεις υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν τίθεται θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται σε καμία περίπτωση με απολύσεις. Αυτό που θα ισχύει για όποιον αρνηθεί να εμβολιαστεί είναι η αποχή απο την εργασία άνευ αποδοχών».

Είχαν προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και η τελευταία αναδιπλώθηκε.

Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης ανέφερε σήμερα ότι «ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια» αναφερόμενος στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων που δεν εμβολιαστούν, χωρίς πάντως να θέσει ανοιχτά θέμα απολύσεων.

Ωστόσο είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών την Τετάρτη όπου ουσιαστικά άφηνε παράθυρο ανοιχτό για απολύσεις λέγοντας ότι η αναστολή της εργασίας για όσους δεν εμβολιαστούν έχει μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής και προσέθετε ότι από τη στιγμή που για ορισμένα επαγγέλματα (π.χ εστίαση) τεθεί θέμα υγειονομικής υποχρέωσης, η άρνηση εμβολιασμού συνιστά παραβίαση της σύμβασης εργασίας.

Παραβίαση της σύμβασης εργασίας

«Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις (σ.σ υγειονομικές) προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του» είχε τονίσει ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων» αναφερόμενος στις αναστολές εργασίας όσων εμπίμπτουν στις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Σπουδαίος λόγος για απόλυση

«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 121, που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Για το Δημόσιο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σημείωσε ότι «αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους, προφανώς θα τη θεσπίσουμε».

Από το ταβάνι στο mea culpa

Ζήτημα απολύσεων με αφορμή τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και τους υγειονομικούς είχε ανοίξει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία είχε τονίσει ότι μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια, «η οποία θα έχει ένα «ταβάνι», για παράδειγμα ενός μήνα. Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».

Λίγο αργότερα πάντως ήρθε το mea culpa από την κα Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε ότι «η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.

»Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Πάντως αυτές οι παραφωνίες ή επιδεχόμενες ερμηνειών δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών οδήγησαν την κυβερνητική εκπρόσωπο να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επαναφορά απολύσεων με πρόσχημα τον εμβολιασμό

Πάντως από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επαναφορά απολύσεων στο Δημόσιο με πρόσχημα τον εμβολιασμό και κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις των υπουργών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη από χθες παίζουν την κολοκυθιά, με τον έναν να ανοίγει θέμα απολύσεων και τον άλλον να το κλείνει. Τελευταία κρούσματα οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, τους οποίους επιχείρησε να διαψεύσει η κα Πελώνη.

»Ο κ. Μητσοτάκης να βάλει τέλος στην κοροϊδία. Με πρόσχημα τον εμβολιασμό βρήκε ευκαιρία να επαναφέρει τις απολύσεις στο Δημόσιο. Είναι εξάλλου το μόνο στο οποίο έχει «πετύχει» στο παρελθόν».