Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση διανομής των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων με την ΕΕ να στέλνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στα 27 κράτη μέλη της.

Η Ουγγαρία άρχισε σήμερα τον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού κατά του κοροναϊού με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Όπως δήλωσε στο Reuters, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Ουγγαρία έλαβε σήμερα το πρωί, το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κοροναϊού, το οποίο επαρκεί για τον εμβολιασμό 4.875 ανθρώπων, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη διανομή παρτίδων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της χώρας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στην επικείμενη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Σήμερα στη Γαλλία τα πρώτα εμβόλια

Η Γαλλία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε σε τοποθεσία σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με το δίκτυο Europe 1.

Ο εμβολιασμός ξεκινά αύριο στη Γαλλία, όπου πάνω από 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε δύο μονάδες για ηλικιωμένους, στο Σεβράν (βόρεια του Παρισιού) και στη Ντιζόν (ανατολικά).

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία.

Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.

Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.

Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees.

Την Κυριακή οι εμβολιασμοί στην Ιταλία

Η Ιταλία, η 5η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη με τους περισσότερους νεκρούς λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, έλαβε χθες το βράδυ (όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα), με φορτηγό ψυγείο, τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Η πρώτη που θα εμβολιαστεί την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου είναι μια 29χρονη νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών.

Οι υπερήλικες στους οίκους ευγηρίας θα είναι και η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί την Κυριακή στη Γερμανία.