Στρατηγικά βήματα γίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα υψωθεί ακόμη πιο απειλητικό εν μέσω του χειμώνα. Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες υγειονομικής κρίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστρατεύει τις δυνάμεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής διεξάγονται ημερησίως περί τα 1.000 τεστ, με την ένταξη εντούτοις των Κέντρων Υγείας οι μισές διαγνώσεις θα γίνονται στις πρωτοβάθμιες δομές προσφέροντας ανάσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead υπέγραψε η Κομισιόν για την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων ρεμντεσιβίρης, δραστικής ουσίας που  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα: 103 από τη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίουκαι42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «επεκτείνουμε περαιτέρω τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί καταλαβαίνετε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα νοσοκομεία μας, κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό».

Πιο συγκεκριμένα, και όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Οι προϋποθέσεις

«Για να το πετύχουμε αυτό, εξασφαλίσαμε κάποιες προϋποθέσεις: να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό, να έχουμε μέσα ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό και, κυρίως, να κάνουμε τις χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονές μας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «δυναμική», καθώς η λίστα θα εμπλουτίζεται σταδιακά και με άλλες δομές, εφόσον διασφαλιστεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ειδικά για την Αττική, που αποτελεί την πλέον επιβαρυμένη γεωγραφική περιοχή, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, οκτώ στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και έξι στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Ομως οι πολίτες που έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19 θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτά μόνον κατόπιν ραντεβού.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κικίλιας ερωτώμενος σχετικά με τη χρήση μάσκας στην Αττική και την πρόθεση η ισχυρή σύσταση να μετατραπεί σε υποχρεωτικό μέτρο, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Ξέρετε ότι δεν προκαταλαμβάνω ποτέ τις αποφάσεις των επιστημόνων, των ειδικών. Επιλέξαμε 30 κορυφαίους έλληνες επιστήμονες που μας συμβουλεύουν, στους οποίους προσθέσαμε και δύο εξαιρετικούς επιστήμονες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασύνδεση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την Covid: τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βάρης κ. Θηραίο και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Μαριόλη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μικρή παράταση

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί ζητούν μικρή παράταση χρόνου καθώς η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων στην Αττική αποτελεί μια «πολύπλοκη εξίσωση». Και προσθέτουν ότι η συγκράτηση των κρουσμάτων σε ένα σταθερό – παρότι υψηλό – επίπεδο, και συνεπώς η απουσία μιας αιφνιδιαστικής αύξησης, αποτελεί ένα πρώτο θετικό δείγμα.

Προειδοποιούν όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, δεδομένου ότι μόνον τις πρώτες οκτώ ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφτηκαν στο σύνολο της χώρας 2.909 κρούσματα, εκ των οποίων ένα στα δύο χαρτογραφούνται στην πρωτεύουσα.

Σε φρενήρη προετοιμασία, εν τούτοις, βρίσκεται και η υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρος, καθώς ο SARS-CoV-2 συνεχίζει την επέλασή του. Ετσι, εκτός από την προμήθεια ρεμντεσιβίρης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες την επισφράγιση συμφωνίας με την Johnson & Johnson για την προμήθεια του πιθανού εμβολίου κατά του πανδημικού ιού για έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για το τρίτο συμβόλαιο προαγοράς που υπογράφεται από την ΕΕ με κατασκευαστές εμβολίων, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συμφωνίες με την AstraZeneca και τη Sanofi.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να παραγγείλουν έως και 400 εκατομμύρια σκευάσματα του πιθανού εμβολίου αφού λάβει έγκριση ως ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ.

Μάλιστα και προκειμένου να εξασφαλίσει τα εμβόλια, η ΕΕ έδωσε στην Johnson & Johnson μια προκαταβολή, το καταβληθέν ποσό εν τούτοις δεν αναφέρεται.