«Στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν κάποιες κορυφαίες στιγμές, κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά στο πιο πρόσφατο τζαρτζάρισμά τους, πριν η Βουλή κλείσει για διακοπές.

«Η πρώτη, για σας, ήταν η καταψήφιση της απλής αναλογικής. Η δεύτερη ήταν η επιλογή σας να πάτε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τρίτη είναι τώρα, όταν σε μια δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη, υπερψηφίζετε τον νόμο για τις διαδηλώσεις».

Την ίδια επιχειρηματολογία περί στρατηγικών ατοπημάτων επανέλαβε και πιο πρόσφατα, ορίζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη νέα σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής.

Η σκληρή στάση που κράτησε η Κεντροαριστερά στις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά και το παραδικαστικό άλλαξε και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το Κίνημα Αλλαγής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το «καρότο» έγινε «μαστίγιο»: στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει την εντύπωση πως, με ευθύνη πλέον της ηγεσίας του, το Κίνημα Αλλαγής δεν επιλέγει προοδευτικές θέσεις εντός και εκτός Βουλής, αλλά αντίθετα τα στελέχη του λοξοκοιτούν προς την κυβέρνηση.

Η «επιλογή» των σημείων έγινε κι αυτή στρατηγικά – η Φώφη Γεννηματά είχε καιρό να μπει προσωπικά στο κάδρο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Επιτελικά στελέχη εκτιμούν πως η σκληρή στάση της απέναντι στην Κουμουνδούρου, όταν απαρίθμησε τις «ντροπές» του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας με σκληρή κριτική για «μαγαζιά» και «παραμάγαζα», ενόχλησε πολύ την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναφορά στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, όμως, έχει και άλλη στόχευση: τον διαχωρισμό της πράσινης βάσης από τις επιλογές του κόμματος.

Η γκρίνια, δε, πως ο κεντροαριστερός φορέας «είναι πρώτα απ’ όλα αντι-ΣΥΡΙΖΑ» έρχεται με την προτροπή τα στελέχη να «αποδείξουν την προοδευτικότητά τους σε άλλες ευκαιρίες που θα τους δοθούν στο μέλλον». Στην πραγματικότητα, ποιος θυμάται σήμερα τη συζήτηση για την απλή αναλογική, όταν ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που την κατέθεσε ως πρόταση, δήλωσε διά του προέδρου του πως δεν θα επιδιώξει συμμαχίες; Πόση σημασία έχει η στάση που τηρήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε τελικά από τη Βουλή, οδηγώντας το Κίνημα Αλλαγής σε εσωκομματική κρίση; Σε αυτά απάντησε ήδη η Γεννηματά – συζητήθηκαν, δε, διεξοδικά στο εσωτερικό του κόμματος όταν ήταν ακόμα φρέσκα, πριν από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, και πλέον λίγο κακό μπορούν να προξενήσουν.

Από το Κίνημα Αλλαγής εξηγούν πως αυτή η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους, η προσπάθεια να τους παρουσιάσει ως σύμμαχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται γιατί η Κουμουνδούρου επιλέγει πλέον να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο με ισχυρά αντι-δεξιά αντανακλαστικά, που πριν από κάποια χρόνια μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής. Και μαζί επιχειρεί να στεγανοποιήσει μια (μικρή, ακόμα) εκροή ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να βρουν πολιτικό καταφύγιο στο παλιό τους σπίτι. Μάλιστα, μεμονωμένα στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο που παλαιότερα ανήκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει ξανά δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τη στιγμή που η ελληνοτουρκική κρίση αλλά και η πανδημία έχουν βάλει στην άκρη τις αποκαλύψεις για την περίοδο της διακυβέρνησής του, οι εκτιμήσεις θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να κλείσει τις εσωκομματικές του εκκρεμότητες πριν η επικαιρότητα ασχοληθεί ξανά μαζί του. Και μαζί να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με το Κίνημα Αλλαγής, που αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεργασίας.