Η ανοιχτή σχέση είναι μία κατάσταση στην οποία δεν ισχύει η μονογαμία, ή η παραδοσιακή στερεοτυπική κατάσταση της σχέσης όπως την ξέρουμε. Πάντως υπάρχουν πολλά είδη ανοιχτής σχέσης και δεν είναι μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία.

Είδη

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ανοικτής σχέσης. «Η ανοιχτή σχέση είναι μία κατηγορία ομπρέλα», εξηγεί ο Δρ Sheff. «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανοιχτών σχέσεων όπως η μονογαμική ανοιχτή σχέση, η πολυερωτική, η ανοιχτή κλπ».

Ο Watson προσθέτει ακόμη περισσότερες «διαμορφώσεις», όπως λέει: «Μπορεί να υπάρχει μια ανοικτή σχέση όπου ένα άτομο έχει δύο συντρόφους και αυτοί οι δύο σύντροφοι δεν σχετίζονται. Μπορεί να υπάρχει ένα τρίγωνο όπου ένα άτομο έχει δύο συντρόφους και αυτοί οι δύο σύντροφοι σχετίζονται επίσης».

Υπάρχει επίσης και η κατηγορία στην οποία ένα από τα δύο άτομα της σχέσης δε θέλει να κάνει σεξ με άλλα άτομα και είναι μονογαμικό, ενώ το άλλο κάνει σεξ και με άλλα άτομα. Δε μιλάμε για απιστία εν προκειμένω, καθώς είναι κάτι ήδη συμφωνημένο.

Διαφορετικότητα

Το ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν κάτι το διαφορετικό από τον μέσο όρο και το συνηθισμένο δε σημαίνει ότι είναι λάθος. Σημαίνει ότι έχουν αυτά τα συγκεκριμένα γούστα και από εκεί και πέρα δεν αφορούν κανέναν άλλον. Επιπλέον το θέμα είναι να αναλογιστεί κανείς πόσοι δηλώνουν μονογαμικοί ενώ δεν είναι, πόσοι δηλώνουν «πιστοί» ενώ δεν είναι κλπ.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της ανοιχτής σχέσης υπάρχει περισσότερη ειλικρίνεια γιατί υπάρχει λιγότερη προκατάληψη. Κανείς δε λέει βέβαια ότι όλοι είναι φύσει πολυγαμικοί ή φύσει μονογαμικοί. Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και δε μπορεί να καλύψει όλον τον πληθυσμό μία απλή ταμπέλα ή ένας απλός προσδιορισμός.

Πάντως συναισθήματα ζήλιας, ανασφάλειας και κτητικότητας υπάρχουν και στις ανοιχτές σχέσεις. Κανείς δεν είπε ότι αυτά τα πηγαία εγωιστικά «ένστικτα» δεν υπάρχουν και πως όλα είναι εντελώς χαλαρά, ήρεμα, αρμονικά και άνετα. Η ειλικρίνεια όμως είναι μοιραίο να απαντάται στις ανοιχτές σχέσεις.