Το λάχανο ή αλλιώς κράμβη, είναι νόστιμο, θρεπτικό και θεραπευτικό αφού μας εφοδιάζει με φυτικές ίνες,  νερό,  αλλά και βιταμίνες κι άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό (π.χ. θειαμίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και πληθώρα αντιοξειδωτικών) ενώ ελάχιστες θερμίδες (25 ανά 100 γραμμάρια)! Δεν έχουμε λοιπόν παρά να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Ακολουθούν τρεις συνταγές για δροσερές σαλάτες με λάχανο.

Πολίτικη σαλάτα

Δροσερή πολίτικη σαλάτα με έντονη γεύση και υπέροχα αρώματα, που θα τη λατρέψετε!

Υλικά

1 μικρό λάχανο  κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα

1,2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

2,3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα

1,2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν

λίγη καφτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

ελάχιστο σκόρδο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε λεκάνη, τα πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό και τα τρίβουμε με τις παλάμες να μαραθούν. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά μας σε δοχείο γυάλινο, πυρέξ ή πλαστικό και το περιχύνουμε με καλό κρασόξιδο. Τρώγεται αμέσως, αλλά είναι καλύτερη μετά από 1-2 μέρες. Αν πρόκειται να την κρατήσουμε για περισσότερες ημέρες, ρίχνουμε στο τάπερ νερό μέχρι να σκεπαστεί η σαλάτα και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Την βγάζουμε, την στραγγίζουμε, πιέζοντας ώστε να φύγουν τα υγρά και την βάζουμε στο πιάτο. Σερβίρουμε, περιχύνοντάς την μόνο με ελαιόλαδο.

Λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα

H λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρέατα, ενώ μπορούμε ακόμα να τη χρησιμοποιήσετε σαν επάλειψη σε ψωμάκια.

Υλικά

1 κιλό λάχανο

2 κλωνάρια σέλερι

1 μήλο

1 κόκκινη πιπεριά

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

1 φλιτζάνι σπιτική μαγιονέζα

2 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

Για τη σπιτική μαγιονέζα

1 κρόκος αβγού

1/2 κουταλάκι γλυκό αλάτι

1/2 κ.γλ. σκόνη μουστάρδα

2 πρέζες ζάχαρη

250-300 ml ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο

2 κ.γλ. φρέσκο χυμό λεμόνι

1 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο στη μέση και αφαιρούμε το κοτσάνι καθώς και τα εξωτερικά φύλλα. Το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι σε ένα μεγάλο μπολ, όπου θα τοποθετήσουμε τη σαλάτα μας. Ψιλοκόβουμε τα κλωνάρια σέλερι και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από το μήλο και χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα του το ψιλοκόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε και την κόκκινη πιπεριά. Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα και το κρεμμύδι. Περιχύνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και πασπαλίζουμε με 1 πρέζα ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τη μαγιονέζα κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το ξίδι και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα. Διατηρούμε την σαλάτα στο ψυγείο σκεπασμένη για 6-7 ημέρες.

Για την σπιτική μαγιονέζα σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μουστάρδα και τα χτυπάμε με σύρμα να λιώσουν. Προσθέτουμε το μισό λεμόνι και ξύδι και συνεχίζοντας το χτύπημα με σύρμα προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής μέχρι να πήξει. Όταν αφρατέψει και πήξει προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό και ξύδι. Αν θέλουμε πιο αραιή μαγιονέζα προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό. Αν θέλουμε πιο σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι. Ελέγχουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο πριν σερβίρουμε.

Σαλάτα λάχανο καρότο με σος γιαουρτιού

Μια πεντανόστιμη σαλάτα με λάχανο, καρότα, ξινόμηλο και καλαμπόκι, που θα λατρέψουν άπαντες.

Υλικά

2 καρότα

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

1 iceberg

1/2 λάχανο

1 ξινόμηλο με τη φλούδα

1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο

Για τη σος γιαουρτιού

1 στραγγιστό γιαούρτι

2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα λάχανο καρότο, πρώτα καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το σέλερι. Χοντροκόβουμε το iceberg και το λάχανο. Πλένουμε το ξινόμηλο και χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα του το κόβουμε σε καρέ. Σε μία βαθιά σαλατιέρα βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά και το ξινόμηλο. Πασπαλίζουμε με το καλαμπόκι. Ετοιμάζουμε τη σος γιαουρτιού για τη σαλάτα λάχανο καρότο. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη. Με ένα πιρούνι τα διαλύουμε καλά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το γιαούρτι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σος γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά. Παγώνουμε τη σαλάτα για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε.