Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, «είμαι Μακεδόνας», στο Ευρωκοινοβούλιο. Μία δήλωση η οποία για μία ακόμα φορά ξεγύμνωσε το αφήγημα της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι πέτυχε «νίκη» στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και αναδεικνύει το λάθος που υπεγράφη από την ελληνική πλευρά η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για το πώς θα λέγεται ο λαός του αφού τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε: «Είμαι Μακεδόνας. Όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Κουμουτσάκος: Θερμοκήπιο αλυτρωτισμού

«Ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας είναι το  θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων», σημειώνει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται να επιβεβαιώσουν, δυστυχώς, την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, στη δήλωση του.

«Είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από τη Μακεδονία»

Έντονη ήταν η αντίδραση και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, η οποία απάντησε σε έντονο ύφος στον σκοπιανό ΥΠΕΞ.

«Θα μιλήσω Ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία. Και όπως καταλαβαίνετε θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινήσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεων μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα Μακεδονικά μας προϊόντα και την χρήση του όρου», είπε η Εύα Καϊλή.

Στη συνέχεια η ευρωβουλευτής ρώτησε τον Νικολά Ντιμιτρόφ αν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να διορθωθεί το παράδοξο να υπάρχει άλλη ονομασία για την χώρα και άλλη στην ταυτότητα τους. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει μια επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία, αλλά και αναγνώρισε το ότι είναι μια διαλλακτική κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι πρέπει να αρθούν στην επιθετική ρητορική τους και το Σύνταγμα τους οι αλυτρωτισμοί.

«Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Έλληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονες σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτή την συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Έτσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνηση σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στην συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη», είπε η Εύα Καϊλή.

«Είμαστε τυχεροί που η κυβέρνηση σας προσπαθεί να λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά οι λαοί μας συνεργάζονταν οικονομικά έτσι κι αλλιώς παρά τα ζητήματα που έμεναν ανοικτά, ενώ οι πολίτες των δύο χωρών στην καθημερινότητα τους είχαν καλή σχέση ανέκαθεν», του είπε η ευρωβουλευτής.

Ανδρουλάκης: Ναι σε λύση αλλά με σεβασμό

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι θέλει λύση, αλλά «με σεβασμό και χωρίς καπηλείες».

Κεφαλογιάννης: Μακεδονική ταυτότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα».