Καλοκαίρι του 2014. Η Γαλλία αντιμετωπίζει τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας (προημιτελικά), δέχεται γκολ νωρίς (12′ από τον Χούμελς) και μετά σχεδόν παραδίδεται! Δεν δημιουργεί καν ευκαιρία, ο πετεινός φεύγει με κομμένα τα φτερά και μια ακόμη ευκαιρία διάκρισης χάνεται.

Καλοκαίρι του 2016. Οι Τρικολόρ στην έδρα τους κοντράρουν την Πορτογαλία του Σάντος. Ο μετρ της άμυνας εγκλωβίζει τους διοργανωτές του τουρνουά, που δυσκολεύονται αφόρητα να επιβληθούν, ασχέτως αν είχαν το πλεονέκτημα της απουσίας του αστέρα Κριστιάνο Ρονάλντο από την ενδεκάδα των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης. Η Πορτογαλία πανηγύρισε, η Γαλλία ηττήθηκε σπίτι της, κάτι που δεν συνέβη ούτε το 1984, ούτε το 1998, όταν επίσης είχε αναλάβει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο, αντίστοιχα. Δηλαδή, οι Πετεινοί δεν σήκωσαν κούπα στην έδρα τους για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1960!

Κοινή συνισταμένη στις δύο περιπτώσεις; Η παρουσία του Ντιντιέ Ντεσάν στον πάγκο. Θα αναρωτηθεί κάποιος αν είναι αποτυχημένη η συμμετοχή στα προημιτελικά ή σε έναν τελικό. Εξαρτάται πού ορίζεις εσύ τον πήχη των φιλοδοξιών σου. Τι ήθελε η ομάδα να πετύχει, με τι σκοπούς κατέβηκε στη διοργάνωση. Αν κρίνουμε από το πλούσιο ρόστερ, ασφαλώς και θα μπορούσε να υψώσει το τρόπαιο, γιατί τα στελέχη ήταν αφενός έμπειρα και αφετέρου έχουν κοστολογηθεί με πολλά εκατ. ευρώ. Πολύ απλά διότι το αξίζουν.

Και φτάνουμε στο σήμερα: ο Ντεσάν έχει ενώπιόν του μια μεγάλη πρόκληση. Να ξεπεράσει το εμπόδιο των ημιτελικών και να φτάσει στον τελικό. Το Βέλγιο, ίσως είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που θα μπορούσε να του τύχει. Μοιάζει πολύ φορμαρισμένο το σύνολο των Κόκκινων Διαβόλων, οι μέσοι με τους επιθετικούς συγκροτούν μια επτάδα που αλλάζει συνεχώς θέσεις και ταλαιπωρεί κάθε άμυνα. Θα καταφέρουν τα εν πολλοίς δυσκίνητα κορμιά των γάλλων μπακ να φέρουν βόλτα τους Λουκάκου, Ντε Μπρόινε, Αζάρ; Αν ναι, τότε θα έχει τύχη η Γαλλία, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πως το Βέλγιο διαθέτει την καλύτερη επίθεση του τουρνουά. Στον αντίποδα, οι φημισμένοι κυνηγοί των Τρικολόρ, ο Γκριεζμάν και ο Εμπαπέ, έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν τους υψηλόσωμους και άρα όχι ιδιαίτερα γρήγορους Κομπανί και Βερτόνχεν. Είναι φανερό ότι το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητα των αμυντικών να κρατήσουν σε χαμηλές στροφές στράικερ υψηλού βεληνεκούς. Οποια ομάδα πάρει μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τομέα, τότε θα αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα. Οσο για τον Ντεσάν, για να επανέλθουμε στον πρόλογο, θέλει στην τρίτη του σημαντική διοργάνωση με τη Γαλλία από το πόστο του προπονητή να κάνει το πλέον σημαντικό βήμα: να φτάσει στο τρόπαιο.