Κάθε μήνα από τον ερχόμενο Οκτώβριο έλληνες ποιητές θα ανεβαίνουν στα λεωφορεία της γραμμής 040 που συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα για να διαβάζουν έργα τους στη δράση με τίτλο «Ενα ποίημα είναι μια πόλη», που επιμελείται ο Γιάννης Μπασκόζος. Πρόκειται για μία από τις βασικές εκδηλώσεις στο πρόγραμμα που παρουσίασαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με επίκεντρο το Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στο πρώτο μάλιστα με τη συνεργασία αυτή εγκαινιάζεται το νέο εικαστικό πρότζεκτ του οργανισμού Annex M με τη σφραγίδα της Αννας Καφέτση. Εκεί θα αναπτυχθεί μια σχεδιαστική τριλογία με το όνομα «Η άγραφη βιβλιοθήκη». Ο πρώτος πυλώνας της, ο «Τελευταίος αναγνώστης», εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου με αναγνώσεις εμβληματικών κειμένων που συνδέονται με τις εικαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι οποίες με τη σειρά τους εμπεριέχουν αναφορές σε εμβληματικά κείμενα. Εκεί παρεμβαίνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με μια χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων υπό τον τίτλο «Κιβωτός» σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Νίκου Διαμαντή. Η «Κιβωτός» περιλαμβάνει αναπάντεχες αφηγήσεις ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης οι οποίες δημιουργούν ένα πανοπτικό, με αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα μεταξύ άλλων των Τζόις, Μπέκετ, Μπόρχες. Τα κείμενα αφηγούνται οι Κατερίνα Αγγελάκου – Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα. Στη συνέχεια η δράση αυτή θα μεταφερθεί σε βιβλιοπωλεία και χώρους του Πειραιά με μια σειρά εκδηλώσεων σχετικών με την έκθεση.

Ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην Αθήνα και στον Πειραιά ως δυο πόλεις που συνδυάζουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με τη σύγχρονη δημιουργία και την πρωτοπορία, ασφαλείς και ανοικτές, ανεκτικές, ζωντανές και ανέκαθεν πολυσυλλεκτικές. Απ’ την πλευρά του ο Γιάννης Μώραλης τόνισε πως «οι κοινωνίες μπορούν να στηριχθούν και να αντλήσουν από την πολιτισμική και πολιτιστική τους ταυτότητα και κυρίως πιστεύουμε ότι μέσω των συνεργασιών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε να προχωράμε μπροστά».