Γεννημένος το 1991, μισός Κρητικός μισός Καλύμνιος και από χθες γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής –ο νεότερος γραμματέας που είχε ποτέ ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι η επιλογή της Φώφης Γεννηματά για την κομβική οργανωτική θέση του νέου φορέα, η οποία εδώ και μια εβδομάδα είχε κατασταλάξει στην επιλογή της. Το όνομα του νέου γραμματέα κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό, ενώ ειδικό βάρος στην τελική απόφαση έπαιξε η απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να ποντάρει στη νέα γενιά της Κεντροαριστεράς, με σκοπό την ανάδειξη ακόμα περισσότερων νέων προσώπων στην πρώτη γραμμή του κόμματος.

Με πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΠ, ο Χριστοδουλάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες (LSE) και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ, με διατριβή πάνω στην ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας. Μέσα στις αρμοδιότητές του είναι η οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η στελέχωση των ενιαίων τομέων που θα σχηματιστούν στο άμεσο μέλλον, αλλά κυρίως να θέσει τον νέο φορέα σε εκλογική ετοιμότητα, όπως είχε αναφέρει και η Φώφη Γεννηματά από το βήμα του ιδρυτικού Συνέδριου.

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ. Εκτός του γραμματέα, η εισήγηση της Γεννηματά προς την Κεντρική Επιτροπή αφορά επίσης τον Παύλο Χρηστίδη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, αλλά και του Νίκου Σαλαγιάννη ως γενικού διευθυντή. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η συγκρότηση θεματικών κύκλων πολιτικής, οι οποίοι θα λειτουργούν με την ευθύνη μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Τον τομέα Εξωτερικών και Αμυνας αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου ο Γιώργος Καμίνης, τον τομέα Ανάπτυξης ο Νίκος Ανδρουλάκης και τον τομέα Παιδείας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως υπεύθυνος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένο τομέα.

Οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά, παρότι έγιναν δεκτές, δεν ήρθαν χωρίς αντιδράσεις. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε διακριτό ρόλο στον τομέα επικοινωνίας, κάνοντας λόγο για φόβους «πασοκοποίησης» του εγχειρήματος. Στο άκουσμα του γραμματέα, δημιουργήθηκε ένταση, ενώ κι άλλες προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι. Παρότι υπήρξαν ενστάσεις για το νεαρό της ηλικίας του, έπειτα από μια σύντομη συνομιλία μαζί του αυτές κάμφθηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Παράλληλα, μηνύματα αυτονομίας προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε το Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που το δημόσιο φλερτ προς τα στελέχη του συνεχίζεται. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση του νέου φορέα για εθνική συνεννόηση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως απορρίπτουν τη συμμετοχή τους «σε «μέτωπα» που όψιμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για να συγκροτήσουν». Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν την επόμενη μέρα, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η συνταγματική αναθεώρηση, έγιναν με σκοπό «την εθνική συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα», η οποία, για την ηγεσία του Κινήματος, «δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιλογές για κυβερνητικές συνεργασίες».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιήθηκε και για την τουρκική επιθετικότητα, με το Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για ανάγκη «ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», αλλά και για σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει «ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης».

Οσον αφορά το Σκοπιανό, στο Κίνημα Αλλαγής αποφάσισαν να κρατήσουν το θέμα, που βρίσκεται εν μέσω διαπραγμάτευσης, χαμηλά. Παρ’ όλα αυτά, και παρότι οι σχηματισμοί δεσμεύονται από την προηγούμενη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το θέμα, μέσα στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, καθώς από το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «κοινή πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ στο Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ προκρίνουν την υπερψήφιση σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στην Βουλή -εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.