Η σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας την τελευταία οκταετία και η αρνητική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού τουλάχιστον από το 2010 και μετά, οπότε και ο αριθμός των γεννήσεων άρχισε να υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης στο εξωτερικό, προφανώς θα έχουν επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον και στο προσδόκιμο ζωής και ιδιαίτερα στη μείωση των ετών υγιούς ζωής των Ελλήνων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει σημαντικές διαφορές και ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μείωση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραμένει στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης.
Ομως, κατά την περίοδο 2004-2012 τα έτη υγιούς ζωής στην ηλικία των 65 ετών μειώθηκαν κατά 1 έτος στους άνδρες και κατά 2,5 έτη στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, τα χρόνια που υπολείπονται να ζήσει ένας Ελληνας με καλή ποιότητα υγείας στα 65 του χρόνια είναι 7,2 χρόνια για τους άνδρες και μόλις 5,9 χρόνια για τις γυναίκες, χαμηλότερος κατά 1,2 χρόνια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Κατά το διάστημα 2009-2014 παρατηρείται αύξηση των χρονίων νοσημάτων στη χώρα μας, κυρίως του σακχαρώδους διαβήτη, της δυσλιπιδαιμίας, της υπέρτασης και λοιπών καρδιαγγειακών νοσημάτων, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, της οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γονάτων και του καρκίνου σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις.
Για την αναστροφή αυτής της τάσης θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από την πολιτεία εθνικά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων εν γένει καθώς και του σακχαρώδους διαβήτη που εμφανίζουν αυξητική τάση τα χρόνια της κρίσης.
Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να καταβληθεί για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και κυρίως των συχνότερων ειδών αυτού, όπως του καρκίνου μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του πνεύμονος. Απαιτείται η εφαρμογή κινήτρων από την πολιτεία και προσφορά δωρεάν εξετάσεων στο πλαίσιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και η υιοθέτηση γενικών μέτρων αποφυγής του καπνίσματος, περιορισμού της παχυσαρκίας και προώθησης της μεσογειακής διατροφής στη χώρα μας.
Ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός είναι άμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αγιος Σάββας, πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από