Η περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας αποτελεί λίγο πολύ μια παγιωμένη διαδικασία. Οι επισκέπτες περιφέρονται ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ναών, γλυπτά και αγάλματα ή τόπους ανασκαφής, προσπαθώντας χάρη στις αναγραφές, τις τυπωμένες αναπαραστάσεις των εκθεμάτων και τη φαντασία των ξεναγών να σχηματίσουν εικόνα για την εποχή στην οποία ανάγονται τα εκθέματα μπροστά τους. Στην αναπαράσταση αυτή συμβάλλουν κάθε φορά οι έντυποι ή ηλεκτρονικοί οδηγοί, ιδιαίτερα κατά τις οργανωμένες ξεναγήσεις.
Η νέα τρισδιάστατη εφαρμογή της ελληνικής εταιρείας Moptil προσφέρει μια εναλλακτική, καθώς αναπαριστά όσο το δυνατόν πιστότερα την εποχή ακμής σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Οι τουρίστες που προμηθεύονται την ειδική εφαρμογή, τοποθετώντας τον υπολογιστή ταμπλέτα ή τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μπροστά στο κάθε κομμάτι των αρχαιολογικών χώρων, έχουν την ευκαιρία να δουν την αναπαράσταση της περιοχής όπως ήταν στην πρώτη της φάση μετά την κατασκευή της.
«Eχουμε αναπτύξει σειρά εφαρμογών τρισδιάστατης εικονικής αναπαράστασης  κάποιων αρχαιολογικών χώρων και με ένα δικό μας μηχανισμό μπορούμε να  αντιστοιχίζουμε το σημερινό τοπίο με το τοπίο όπως ήταν στην αρχαιότητα, δηλαδή παρουσιάζουμε τα κτίρια ολοκληρωμένα, με χρώματα, αγάλματα και αρχαίους Ελληνες», αναφέρει ο Μιχάλης Κόκκινος, ιδρυτής της εταιρείας κι εμπνευστής του εγχειρήματος. Αξιοποιώντας τις σπουδές του στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες κατέληξε στη δημιουργία της εφαρμογής το 2015 συνδυάζοντάς την με το ενδιαφέρον του για τον αρχαίο κόσμο.
«Η ιδέα προέκυψε στο τέλος του 2013, αρχές του 2014 όταν διάβασα για την νέα τεχνολογία που λεγόταν Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality). Ενα από τα άρθρα που διάβασα έλεγε ότι στο μέλλον θα μπορούμε μέσω του τάμπλετ μας να βλέπουμε κατά την επίσκεψή μας σε έναν αρχαιολογικό χώρο πώς ήταν τα κτίρια στην αρχαιότητα. Θυμάμαι ότι σε κάποια από τις αναζητήσεις μου προέκυψε μια εταιρεία που είχε ήδη  έτοιμη εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και μάλιστα την δοκίμαζες  δωρεάν. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό, δεν χρειάστηκα πολύ για να πεισθώ ότι αυτή ήταν μια καταπληκτική τεχνολογία και ότι εκεί κρυβόταν το μέλλον. Η αγάπη μου για την αρχαία Ελλάδα και η προσπάθεια αναβίωσής της μέσα από την τεχνολογία ήταν κάτι που σαν χρήστη με είχε συνεπάρει και αισθανόμουν ότι άξιζε να προσπαθήσω να κάνω κάτι που αγαπούσα και ταυτόχρονα να είναι οικονομικά βιώσιμο».
      
Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ. Στην τωρινή της φάση η υπηρεσία της Moptil παρέχεται για την Ακρόπολη, την Ολυμπία, την Κνωσό, τη Δήλο, την Λίνδο, την Κω και τους Δελφούς. Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της περισσότεροι από 60.000 τουρίστες την δοκίμασαν, ανακαλύπτοντας σβησμένα χρώματα πάνω σε αγάλματα και χαμένα κομμάτια ναών ή μνημείων σε 360 μοίρες. Ανάμεσά τους και ο πρώην γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015. Χάρη στα animation της εφαρμογής, οι χρήστες μεταξύ άλλων μπορούν να δουν κατοίκους αρχαίων πόλεων να κάνουν σπονδές στους θεούς, ζωηρούς ιππείς στις πομπές των Παναθηναίων και χρυσά αφιερώματα στον Παρθενώνα.
Ολες οι εφαρμογές είναι εγκατεστημένες στα τάμπλετ της εταιρείας και αυτά ενοικιάζονται σε τουριστικά πρακτορεία για να χρησιμοποιηθούν από τα γκρουπ των τουριστών κατά την κλασική ξενάγησή τους στον χώρο. Δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένες ως εργαλείο υποβοήθησης της τυπικής οργανωμένης ξενάγησης, δεν περιέχουν κείμενο ή ακουστικές πληροφορίες, παρά μόνο τρισδιάστατες εικόνες. «Κάθε εφαρμογή μας έχει απίστευτες λεπτομέρειες και εικονικές  ανασυστάσεις γλυπτών. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι όλες οι αναπαραστάσεις μας έχουν την επίβλεψη, εποπτεία, καθοδήγηση και υπογραφή σπουδαίων αρχαιολόγων όπως ο καθηγητής Παναγιώτης Βαλαβάνης ή ο καθηγητής Ντιντιέ Λαρός κ.ά., αυθεντίες σε αρχαιολογικούς τομείς και ιστορικές περιόδους», καταλήγει ο Μιχάλης Κόκκινος.