Ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης; Τρία πράγματα: «Δεν υποτασσόμαστε στους ξένους, προστατεύουμε τους φτωχούς, τα βάζουμε με τα συμφέροντα». Εχουν γκρεμιστεί όλα! Και η σφραγίδα, για αυτούς που αμφέβαλλαν, μπήκε τις τελευταίες μέρες.

n Το πρώτο σκέλος του αφηγήματος ήταν τo πατριωτικό. Αυτή η κυβέρνηση θα όρθωνε περήφανα το ανάστημά της στους ξένους. Θα έβαζε τέλος στην υποτέλεια της χώρας. Τελικά τι έγινε; Η κυβέρνηση μας έβαλε πιο βαθιά μέσα στα Μνημόνια. Από το τρίτο Μνημόνιο τώρα περνάει στο τέταρτο, με μέτρα που θα εφαρμόζονται τουλάχιστον ώς το 2020! Δεν αρκέστηκε, όμως, σε αυτά. Μετά το τρίτο Μνημόνιο υπέγραψε και την παραχώρηση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος για 35 χρόνια στον SSM, αλλά και τη δέσμευση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια. Από το «τέλος της υποτέλειας» στη μεγαλύτερη εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη Ιστορία!

n Η κυβέρνηση αυτή ήταν, επίσης, που θα προστάτευε τους φτωχούς. Πώς επέλεξε να το κάνει αυτό; Παίρνοντας αρχικά μέτρα 6 δισ. μέτρα για τη διετία 2015-16, τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ (έκθεση Ιουνίου 2014) ζητούσε από τη δική μας κυβέρνηση μέτρα 3 δισ. για το ίδιο διάστημα. Τα μισά από όσα πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Ελαβε, μάλιστα, μέτρα που πλήττουν κατεξοχήν τους αδύναμους, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Και έρχεται αυτές τις μέρες και φέρνει επιπλέον ένα τέταρτο Μνημόνιο το οποίο αφορά την περικοπή ενός μισθού για τους μισθωτούς (με την περικοπή του αφορολογήτου) και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους! Με τα δύο πρώτα Μνημόνια οι συντάξεις κόπηκαν κατά 7,4 δισ. Με τα δύο Μνημόνια ΣΥΡΙΖΑ κόπηκαν κατά 10 δισ.! Από τους Ρομπέν των φτωχών στους πρόσθετους φόρους και στο κόψιμο των συντάξεων!

n Το τρίτο σκέλος του κυβερνητικού αφηγήματος είχε να κάνει με την πάταξη της διαπλοκής. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε, κατά τα λεγόμενά της, για να τα βάλει με τα συμφέροντα. Συνέστησε μια πολυδιαφημισμένη Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία τελικά δεν κατέληξε πουθενά και ξαναέδωσε τους φακέλους στη Δικαιοσύνη, που ούτως ή άλλως ασχολούνταν με το θέμα. Διοργάνωσε έναν αντισυνταγματικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο ένας συμμετέχων έφερε ως εγγυήσεις εκατομμυρίων κάποια βοσκοτόπια και άλλος δήλωσε ευθέως ότι επιτέλεσε ρόλο λαγού. Μιλάω, φυσικά, για τον κ. Καλογρίτσα και τον κ. Σαββίδη. Για τον τελευταίο, μάλιστα, η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγες μέρες μια φωτογραφική τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Από την «πάταξη των συμφερόντων» στην ανοιχτή συναλλαγή με τα συμφέροντα!

Στην ερώτηση, λοιπόν, «γιατί, οι άλλοι καλύτεροι ήταν;» η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ναι, ήταν καλύτεροι! Ομως στη Νέα Δημοκρατία δεν ταιριάζει η αυταρέσκεια. Πολύ περισσότερο που έχουμε διαπράξει κι εμείς τα δικά μας λάθη. Δεν φτάνει, λοιπόν, να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν διδαχτούμε από τα δικά μας λάθη, τα λάθη των αντιπάλων μας και τα λάθη της τρόικας, μόνο τότε θα τα καταφέρουμε. Σήμερα η χώρα πληρώνει πανάκριβα το τίμημα του λαϊκισμού. Το πολιτικό σύστημα, με αποκορύφωμα τη σημερινή κυβέρνηση, χάιδεψε αφτιά και αγνόησε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ακόμα και τι γινόταν στην ίδια την Κύπρο. Μακριά από τον λαϊκισμό λοιπόν. Αλλά και από τον ελιτισμό. Δεν χρειάζεται να κουνάμε το δάχτυλο. Ας εξηγήσουμε, ας μιλήσουμε απλά και ας υπογραμμίσουμε πως ακόμα υπάρχει μια ελπίδα για την Ελλάδα. Και είναι η ελπίδα της αλήθειας. Χωρίς καμία επιπολαιότητα πρέπει να σηκώσουμε στους ώμους μας το ιστορικό βάρος. Με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθήνας