Μπροστά στη δυναμική αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών ανά τη χώρα και την «μαύρη Δευτέρα» στην Βαρσοβία, η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση υπαναχωρεί, με τον αντιπρόεδρο Γιάροσλαβ Γκόβιν να ανακοινώνει πως δεν θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία, προβλέπει απαγόρευση των αμβλώσεων με μόνη εξαίρεση εάν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της εγκύου.

Δύο ημέρες αφότου 100.000 γυναίκες ντυμένες στα μαύρα «πλημμύρισαν» την Βαρσοβία, ο Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε πως η μαζική διαδήλωση έδωσε στην πολωνική κυβέρνηση «τροφή για σκέψη και μας δίδαξε ταπεινότητα».

Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έλαβε επίσης αποστάσεις: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης [PiS] δεν εργάζεται επάνω σε καμία νομοθεσία που αλλάζει τους κανόνες όσον αφορά στην άμβλωση στην Πολωνία».

Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ωστόσο το επίμαχο νομοσχέδιο δεν προωθείται από την ίδια και όλοι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.

«Δεν θα προχωρήσει ολική απαγόρευση»

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αντιπρόεδρος Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι οι παρούσες εξαιρέσεις στο καθεστώς των αμβλώσεων θα διατηρηθούν.

«Θέλω να καθησυχάσω όλους όσοι φοβούνται ότι η άμβλωση θα απαγορευτεί πλήρως στην Πολωνία. Ολική απαγόρευση σίγουρα δεν θα προχωρήσει. Η άμβλωση αναμφισβήτητα δεν θα απαγορευτεί όταν η γυναίκα είναι θύμα βιασμού ή κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της» ανέφερε λίγες ώρες πριν έλθει το ζήτημα προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαφαίνεται πλέον ότι η παρούσα νομοθεσία στην Πολωνία -προϊόν συμβιβασμού προ 23 ετών- θα διατηρηθεί. Βάσει αυτής επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας και όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Εκτός από την Πολωνία, διαδηλώσεις κόντρα στην προωθούμενη ολική απαγόρευση πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Ντίσελντορφ, το Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Εάν το νομοσχέδιο λάμβανε το «πράσινο φως» οι γυναίκες στην Πολωνία θα μπορούσαν να υποβληθούν σε άμβλωση μόνο εάν κινδύνευε η ζωή τους. Οι γυναίκες που διαπιστωνόταν ότι είχαν υποβληθεί σε άμβλωση θα τιμωρούνταν έως και με πέντε έτη φυλάκισης, και οι γιατροί που εμπλέκονταν στη διαδικασία θα κινδύνευαν επίσης με φυλάκιση.