Παράνομες έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις συμφωνίες μεταξύ των φορολογικών αρχών της Ιρλανδίας και της αμερικανικής πολυεθνικής Apple, δίνοντας εντολή στην εταιρία να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Δουβλίνο.

Το ποσό αντιστοιχεί σε φόρους που δεν κατέβαλε η Apple από το 2003 ως το 2014 συν τους τόκους, και είναι 40 περίπου φορές μεγαλύτερο από ποσό που απαίτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προηγούμενη παρόμοια περίπτωση. Η διαδικασία ανάκτησης των φόρων βαραίνει τώρα την Ιρλανδία. Το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν και άλλες χώρες επιδιώξουν μεγαλύτερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Η απόφαση προέκυψε μετά από έρευνα τριών χρόνων. Η Apple είχε κάνει συμφέρουσες συμφωνίες που της επέτρεπαν να πληρώνει πολύ χαμηλούς φόρους στην Ιρλανδία , κάτι που αντίκειται στις αρχές τις ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Η επιτροπή κατέληξε ότι η Ιρλανδία κατέβασε τους φόρους «σε σημαντικό βαθμό και τεχνητά» ήδη από το 1991. Έτσι, η Apple πλήρωνε φόρους 1% επί των κερδών των διεθνών πωλήσεων το 2003, που έπεσαν στο 0,005% το 2014.

Η Ιρλανδία, ακολουθεί φορολογική στρατηγική που δίνει ισχυρά κίνητρα για ξένες επενδύσεις, και έτσι η απόφαση βλάπτει το «προφίλ» που προβάλει προς τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της χώρας, η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.

Από την πλευρά του ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι πολιτική και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον της.

Στο μεταξύη ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

«Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή», ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. «Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

Aμερικανική οργάνωση υπέρ της απόφασης των Βρυξελλών

Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητείται από τον αμερικανικό κολοσσό Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί επωφελήθηκε από τα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που παραχώρησε στην εταιρεία το Δουβλίνο.

Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες από αμερικανική οργάνωση, η AFT («Αμερικανοί για Δίκαιους Φόρους») στην οποία μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις, «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας».

«Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης, ο Φρανκ Κλεμέντε. Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών (των ΗΠΑ) επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή επιδιώκει να εισπράξει τα ποσά που αντιστοιχούν στις χώρες-μέλη» συνεχίζει η AFT. «Αντί να απορρίπτει» την ενέργεια αυτή των Βρυξελλών, το υπουργείο «θα έπρεπε να προβάλει με σθένος τις δικές του διεκδικήσεις απέναντι στην Apple για τη μαζική μεταφορά των κερδών της στο εξωτερικό», τονίζει η οργάνωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AFT η εταιρεία διαθέτει στο εξωτερικό κέρδη ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής και ο διευθύνων σύμβουλος της, ο Τιμ Κουκ, ανέφερε σε μια επιστολή του ότι η Apple «δεν ζήτησε ποτέ, ούτε της χορηγήθηκε καμία ιδιαίτερη συμφωνία».