Αμείωτη συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού. Οι πανίσχυροι αυτοί παίκτες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών για τους πελάτες τους στην Ασία, τη στιγμή που στο παιχνίδι για αύξηση των μεριδίων αγοράς έχει μπει και η Ρωσία.

Το Ιράν πιέζει για αύξηση της παραγωγής μετά την κατάργηση των διεθνών κυρώσεων. Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έφτασαν τον Ιούνιο τα 2 εκατ. βαρέλια, ενώ η συνολική ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στα 3,6 εκατ. βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία, η οποία εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες μαύρου χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο, αύξησε τις πωλήσεις της τον Ιούνιο σε υψηλά τριών μηνών. Οι εξαγωγές σκαρφάλωσαν στα 7,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο. Η παραγωγή πετρελαίου στο εσωτερικό της χώρας αυξήθηκε στα 10,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 10,27 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Μάιο.

«Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει η Σαουδική Αραβία τις εξαγωγές πετρελαίου και να αποφύγει απώλεια μεριδίου αγοράς την περίοδο του καλοκαιριού είναι να αυξήσει την παραγωγή» ανέφερε ο Ανας Αλχάτζι, ανεξάρτητος αναλυτής της αγοράς ενέργειας με έδρα το Χιούστον. «Εάν οι Σαουδάραβες δεν διατηρήσουν την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ, θα χάσουν μερίδιο αγοράς. Επομένως θα πιέζουν για αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους» προσέθεσε.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές μαύρου χρυσού από τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 7,52 εκατ. βαρέλια, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 7,46 εκατ. βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate για παράδοση τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα των 48 δολαρίων το βαρέλι. Πρόκειται για αύξηση 16% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι τιμές του πετρελαίου Brent για παράδοση τον Οκτώβριο διαμορφώνονται στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι έχοντας παρουσιάσει άνοδο 7,5% μέσα σε μία εβδομάδα.

© Bloomberg News