Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας με την υιοθέτηση ενός συστήματος απλής και άδολης αναλογικής προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, όπως φάνηκε, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος με σαφώς μικρότερο μπόνους από το ισχύον των 50 εδρών. Ενα μπόνους 28 εδρών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για την περίπτωση που θα ισχύσει το σύστημα της απόλυτης απλής αναλογικής. Και άκουσε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που θέλει την εφαρμογή ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με μπόνους 28 εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει από τις εκλογές. Προϋπόθεση για διάθεση του μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι η επίτευξη ενός ποσοστού γύρω στο 40% ή αλλιώς η χορήγησή του μπορεί να γίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει μεν μετά τις κάλπες, εφόσον όμως προεκλογικώς τα κόμματα που θα συνεργαστούν θα το έχουν δηλώσει. «Αν ωστόσο κανείς δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, τότε με την τρίτη κατανομή πάμε απευθείας στην απλή αναλογική, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής με τις αξιακές του αντιλήψεις και αρχές» επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου.

Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό και δεδομένο αφού χθες στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια πρώτη συζήτηση παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη. Είναι σαφές ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και πιθανότατα και στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το διήμερο 25-26 Ιουνίου για να λάβει αποφάσεις. Αποφάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα στηριχθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η επιτροπή σοφών του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές αλλαγές στο κράτος.

«ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ». Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πατούν σ’ ένα πιο στέρεο έδαφος ανοίγει ένας νέος κύκλος, μέσα στον οποίο πρέπει να δρομολογηθούν μεγάλες θεσμικές αλλαγές συνδυαστικά με τις πρωτοβουλίες στο επίπεδο της οικονομίας, με στόχο την ανάπτυξη. Για τον εκλογικό νόμο ο Πρωθυπουργός φέρεται να σχολίασε πως το σύστημα που ισχύει τώρα δεν είναι ό,τι καλύτερο καθώς παράγει στρεβλώσεις.

Από τη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία κατέστη αντιληπτό ότι επιδίωξη του Μαξίμου είναι ο εκλογικός νόμος να τύχει της συναίνεσης και των άλλων πολιτικών κομμάτων, επομένως θα ήταν ευχής έργον να εγκριθεί από τα 2/3 της Βουλής ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εκτιμάται ότι για τον σκοπό αυτόν ο Πρωθυπουργός θα έχει προσωπικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών».

Επανέλαβε δε ότι ο χρονικός ορίζοντας που βλέπει ο ίδιος για την κυβέρνησή του είναι το 2021 που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Στην Κουμουνδούρου συζήτησαν χθες και για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ο προσυνεδριακός διάλογος με εξορμήσεις πολιτικών στελεχών και ενημέρωση της κοινωνίας για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.