Tην ώρα που ο ηγέτης της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι παρέθετε ένα πολυτελές δείπνο στην όχθη του ποταμού προς τιμήν του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, πέρυσι, περίπου χίλια μίλια μακριά κινεζικά στρατεύματα κινούνταν σε μια περιοχή που διεκδικούν και οι δύο χώρες, στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Επρόκειτο για την πιο σοβαρή αντιπαράθεση των τελευταίων ετών και επισκίασε μια συνάντηση που είχε στόχο να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου. Και σίγουρα βρίσκεται στο μυαλό του Μόντι κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, που άρχισε χθες και το ταξίδι του στη γενέτειρα του Σι. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε κάποιον ξένο ηγέτη στο Σαανξί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην καρδιά της χώρας.

«Υποπτεύομαι ότι η άποψη του Μόντι για την Κίνα έχει επηρεαστεί πολύ από τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου» σχολιάζει ο Ρόρι Μέντκαλφ, επικεφαλής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα. «Από την τωρινή επίσκεψη περιμένουμε να αναδυθούν όροι συνύπαρξης και όχι ανταγωνισμού. Ισως και περιορισμένη συνεργασία σε κάποια θέματα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ο Μόντι ποζάρισε για φωτογραφίες με τους στρατιώτες από τερακότα στην πόλη Σιάν και αργότερα και οι δύο επισκέφθηκαν μια παγόδα που συνδέεται με τον Σουανζάνγκ, γνωστό και ως Τριπιτάκα, τον μοναχό που μετέφερε τις βουδιστικές σούτρα στην Κίνα από την Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν. Εκτός από τους πολιτιστικούς δεσμούς, οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν κυρίως με τους οικονομικούς. Δημοσίως, ο Σι και ο Μόντι θα προωθήσουν τις δεσμεύσεις για κινεζικές επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους ινδικούς σιδηροδρόμους. Στο παρασκήνιο, όμως, υπάρχουν πολλές ανησυχίες γεωστρατηγικής φύσεως.

Μετά το επεισόδιο του περασμένου Σεπτεμβρίου στα Ιμαλάια η ένταση αυξήθηκε. Τον Μάρτιο κινεζικό υποβρύχιο ολοκλήρωσε αποστολή στον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό ερευνώντας για χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο και πολύτιμα μέταλλα, σε χωρικά ύδατα όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι Ινδοί. Αυτό έγινε μετά την ανακοίνωση στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο θα περιπολεί τακτικά στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ ένα συμβατικό θα ελλιμενίζεται στη Σρι Λάνκα. Η Κίνα προωθεί και τη δημιουργία οικονομικού διαδρόμου μήκους 3.000 χλμ. –που θα στοιχίσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια –μέσω του Πακιστάν, που είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Ινδίας. Από τη μεριά του ο Μόντι αναβάθμισε τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στρατηγική συνεργασία με την Ιαπωνία –η οποία ξεκινά στην Ινδία επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή ενίσχυσε σημαντικά και το Ναυτικό της χώρας.

Ολα αυτά μπορεί να μη συζητηθούν κατά την τριήμερη επίσκεψη του Μόντι στην Κίνα. Ομως οι στρατιώτες από τερακότα, ηλικίας 2.000 ετών, ξέρουν να ξεχωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα.