Κόβουν και ράβουν φόρους και συντάξεις, διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις και επανακαθορίζουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στις Βρυξέλλες, με στόχο μια καλή έκθεση προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας. Ταυτόχρονα, όμως, ράβεται και το κοστούμι της επόμενης περιόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία για την περίοδο 2015-2020 με αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της χρηματοδότησής του με νέο δάνειο.

Για το 2015, στο τραπέζι του Brussels Group βρίσκεται σενάριο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε μέτρα 4,5-6 δισ. ευρώ.

ΠΙΕΣΗ. Η κυβέρνηση ήθελε να κατεβάσει τον στόχο στο 1,2%-1,5% του ΑΕΠ, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε 3% του ΑΕΠ. Ετσι, μετά την πίεση που ασκείται από τους δανειστές, οι δύο πλευρές φέρονται να συγκλίνουν στο 2% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι χωρίς μέτρα θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και το ΔΝΤ επίσης έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, προκύπτει ότι το κενό που πρέπει να καλυφθεί φτάνει στα 4,5-6 δισ. ευρώ, μέγεθος υπερβολικά μεγάλο, το οποίο θα απαιτήσει δραστικά μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ που απέδωσε 2,6 δισ. ευρώ το 2014, ενώ τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν γίνει γνωστά προβλέπουν πρόσθετους φόρους, με επίκεντρο την ανώτερη αλλά και τη μεσαία εισοδηματική τάξη.

Συνολικά, κυβερνητικά σενάρια που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες προβλέπουν ότι τα νέα μέτρα θα κατανεμηθούν σε ποσοστό 65%-75% στους φόρους, ενώ μόνο 25%-35% θα αφορούν περικοπές δαπανών. Στις τελευταίες κυρίαρχη θέση έχει η δραστική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, χθες επισήμαιναν ότι δεν θα θιγούν τα ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Μεταξύ των προτάσεων που έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι, εξάλλου, η δημιουργία ανεξάρτητης, αυτοδιοίκητης Υπηρεσίας Τελών και Φόρων. Η Υπηρεσία θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, της οποίας προΐσταται η Κατερίνα Σαββαΐδου, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, πηγές των δανειστών εκτιμούσαν χθες ότι «τις δύο πλευρές εξακολουθεί να χωρίζει μεγάλη απόσταση σε πολλά σημαντικά θέματα όπως τα δημοσιονομικά, το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό». Ετσι, υποστήριζαν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μια «χλιαρή» δήλωση, για την αναγνώριση της προόδου που έχει σημειωθεί.

Για τον συντονισμό και τη στενή παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων βρέθηκε από προχθές στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε δύο συσκέψεις με τη διαπραγματευτική ομάδα. «Ελπίζω ότι μια συμφωνία θα είναι προ των πυλών τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» ανέφερε σε συνέδριο ο κ. Βαρουφάκης.