Εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής χθες το απόγευμα οι τροπολογίες του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Ονομαστική ψηφοφορία επί 15 τροπολογιών (13 βουλευτικών και δύο υπουργικών) είχε προκαλέσει Το Ποτάμι και το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία ήταν να ψηφιστούν: δέκα από αυτές με 159 υπέρ έναντι 30 κατά, τρεις με 153 θετικές ψήφους, 30 αρνητικές και έξι «παρών» και οι δύο με 153 «ναι» έναντι 36 «όχι». Από τον ΣΥΡΙΖΑ ως απουσία με νόημα χαρακτηρίστηκε εκείνη της Προέδρου της Βουλής. Οπως έγινε γνωστό η Ζωη Κωνσταντοπούλου απουσιάζει στο εξωτερικό, ωστόσο το γεγονός ότι δεν απέστειλε επιστολική ψήφο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στην εκρηκτική συζήτηση που προηγήθηκε οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος σε ό,τι αφορά στις υπουργικές τροπολογίες (για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη Διαύγεια και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος) επισήμαναν την αναγκαιότητα κατάθεσής τους, επικαλούμενοι τη σοβαρότητα των ζητημάτων που επιλύουν. Επέμειναν επίσης ότι οι επίμαχες διατάξεις έχουν συνάφεια με το νομοσχέδιο. Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε επίσης ότι με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες των τελευταίων χρόνων.

Αντιπολιτευτικά πυρά. Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης είχε κάνει λόγο για «κατάθεση ντροπολογιών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φέρνει διαρκώς άσχετες και αντισυνταγματικές τροπολογίες και επικαλείται έκτακτες ανάγκες».

Από τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αποχωρήσει, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι ο ίδιος «κρύβεται πίσω από τις βουλευτικές-ρουσφετολογικές τροπολογίες». Πυρά κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου όμως είχε εκτοξεύσει λίγη ώρα νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Σημειώνεται πάντως ότι τον κ. Κατρούγκαλο υπερασπίστηκε στην ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, κάνοντας λόγο για «καθόλου τυχαία επίθεση στοχοποίησης και δαιμονοποίησης και απόπειρας εμφάνισής του ως έχοντος, δήθεν, σύγκρουση συμφερόντων». «Εκείνοι που κουνούν το δάκτυλο είναι αυτοί που, αποδεδειγμένα έχοντες σύγκρουση συμφερόντων, όφειλαν να έχουν απόσχει από την ανάληψη και κυβερνητικών θέσεων σε προηγούμενες περιόδους και άλλων ευθυνών που τους έφερναν αντιμέτωπους με άλλες ιδιότητες και σχέσεις τους» είπε η Πρόεδρος της Βουλής και χειροκρότησε το νομοσχέδιο ως «πράξη πραγματικής αποκατάστασης της αδικίας» που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.