Όσο κρατάει ένας στεναγμός, όσο κρατάει ένα δάκρυ! Πάντως, η χθεσινή πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά. Τόσο χρειάστηκε μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας, φανερά συγκινημένος, να βουρκώσει. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνια, την ιστορία και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του και γι’ αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα. Σε αυτό ορκιστήκαμε και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και φόρτισε συναισθηματικά –με πρωτόγνωρο τρόπο –την ατμόσφαιρα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Κι αυτό γιατί η συγκίνησή του ιστορικά δεν έχει προηγούμενο. Ο Αλέξης Τσίπρα βίωσε την ομιλία του ως μία ιστορική στιγμή. Λογικό, αν υπολογίσει κανείς ότι πρώτη φορά μιλάει στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως Πρωθυπουργός. Πρώτη φορά η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει αριστερό πρόσημο. Και κυρίως, πρώτη φορά η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων διεξάγεται με τη χώρα να βρίσκεται στον αέρα, δηλαδή να εκκρεμεί η συμφωνία με τους δανειστές της και να βρίσκεται σε πρόγραμμα μόνο για τις επόμενες 20 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει γραμμή. Αποδέκτης δεν ήταν μόνο ο ελληνικός λαός αλλά και ο ξένος παράγοντας. «Δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μόνο μία, να υπηρετήσουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού» είπε και λίγο αργότερα πρόσθεσε πως «θα μείνουμε στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της».

Η συσπείρωση στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοια που ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το δυνατό χειροκρότημα των βουλευτών του περισσότερες από δέκα φορές. Μεταξύ άλλων, στις δεσμεύσεις του για την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής κρίσης, για την αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και την επανασύσταση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Μάλιστα στο θέμα της παράτασης του προγράμματος, ο Πρωθυπουργός στάθηκε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του κατηγορώντας την απελθούσα κυβέρνηση ότι «φρόντισε, φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες». «Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή τους ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ηθελαν ασφυκτικά χρονικά όρια και εντέλει αποτυχία της νέας κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, έμοιαζε σαν να συνομιλεί με τον κόσμο που τον ψήφισε και τους βουλευτές του. Δεν έδειχνε καθόλου αγχωμένος. Απέφυγε τον ξύλινο λόγο και επέλεξε την αμεσότητα. Από το προηγούμενο αξίωμα που κατείχε –του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –διέφερε μόνο στον αέρα της αυτοπεποίθησης που εξέπεμπε. Αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έκανε τρία σαρδάμ. Το πιο εμφανές αφορούσε την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο Αλέξης Τσίπρας μπερδεύτηκε και είπε «δανειοδότηση», προκαλώντας τη διόρθωση από τα μπροστινά έδρανα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Απάντησε με ένα χαμόγελο και τη φράση «ναι συνάδελφοι, αδειοδότηση, παρακαλώ να γραφτεί σωστά στα πρακτικά». Κατά τα λοιπά, η ορολογία έμεινε πάνω – κάτω η ίδια. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», «μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση» αλλά και «το κράτος από αρωγός του πολίτη μετατράπηκε σε διώκτη των πιο αδύναμων» είναι μερικές μόνο από τις φράσεις του που έδειξαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε πιστός στην ίδια ρητορική.

Αντιστροφή ρόλων. Μολονότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε πολλές φορές με το βλέμμα του τον καθισμένο στην πρωθυπουργική θέση Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος ανέβηκε στο βήμα παρακολούθησε την ομιλία του με μεγάλη προσοχή. Ο Αντώνης Σαμαράς κρατούσε σημειώσεις και σχολίασε ορισμένα σημεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καθόταν παραδίπλα του, καθώς και στη Σοφία Βούλτεψη, που βρισκόταν ακριβώς πίσω. Σημειώσεις κρατούσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Αλέκα Παπαρήγα. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει στον Πάνο Καμμένο –καθόταν στα έδρανα του κόμματός του δίπλα ακριβώς από του ΠΑΣΟΚ στα πίσω ορεινά –τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για άμεση ψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Ο κ. Καμμένος έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει κατά συνείδηση σε αυτό και δεν δεσμεύεται από το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ είναι κυβερνητικός εταίρος. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ τού να δοθεί η ιθαγένεια.