Οταν οι δανειζόμενοι έχουν επιλογή μεταξύ χαμηλότερων και υψηλότερων επιτοκίων, το λογικό είναι να διαλέξουν τα χαμηλότερα. Οταν πρόκειται ωστόσο για κρατικό δανεισμό, το πολύ χαμηλό κόστος του χρήματος μας λέει κάτι για τις προοπτικές της οικονομίας και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Και δεν μας λέει κάτι καλό.

Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας υποχώρησε στο 0,28%, ενώ της Βρετανίας στο 1,622%. Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται επίσης το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας. Κάθε μέρα η Ευρώπη μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ιαπωνία. Μόνο οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν τόσο χαμηλό κόστος δανεισμού. Αυτό όμως οφείλεται στη μεγάλη πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο στο 1,86%, η οποία έχει κάνει τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων που ανέρχονται στο 2% να φαίνονται σχετικά υψηλά.

Παντού το κόστος δανεισμού είναι σχεδόν μηδενικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Αυτό όμως δείχνει και ότι οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν σχεδόν μηδενική απόδοση για μία δεκαετία επειδή δεν φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε ο πληθωρισμός να μειώσει τα κέρδη τους.

Είναι επίσης άσχημα νέα και για τους αποταμιευτές που έχουν κάνει τον δανεισμό να συμφέρει περισσότερο από την αποταμίευση. Τον Μάιο του 2009 ο επενδυτής θρύλος Μαρκ Φάμπερ προέβλεψε ότι η Fed δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις τιμές και ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πληθωρισμό επιπέδου Ζιμπάμπουε. Ο Φάμπερ συμβούλεψε να γίνονται επενδύσεις σε χρυσό.

Τελικά μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Φάμπερ είχε δίκιο. Το να ρίχνει κανείς δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία και να μειώνει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα μπορεί στο τέλος να απελευθερώσει το τέρας του πληθωρισμού. Μέχρι τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει περίοδος αποπληθωρισμού.

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg

© Bloomberg News