Δεν είχα αμφιβολία ότι αυτό που περιέγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε πρόσφατο κύριο άρθρο, ότι «αποτυχόντες» φοιτητές θα προσελκύονταν στα κεντρικά ΑΕΙ για δήθεν οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, θα συνέβαινε. Φυσικά θα υπάρξουν «λύσεις» και για τα περιφερειακά Ιδρύματα και για τις αζήτητες Σχολές. Εχουν νομίζω καταργηθεί οι βάσεις για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης». Αλλωστε υπάρχουν τόσοι και τόσοι που εισάγονται στα ΑΕΙ «από τα παράθυρα», ώστε να μοιάζει καθαρότερη η λύση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.

Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσο ικανοί πολιτικοί είναι οι Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Αρβανιτόπουλος και Ανδ. Λοβέρδος. Για τα θέματα αυτά όμως θεωρώ ότι βασικοί υπεύθυνοι είναι οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος και φυσικά η μεγάλη πρόσφατη στροφή προς λαϊκίστικες πολιτικές. Δεν νομίζω ότι πολλοί πολιτικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την παιδεία ή έχουν κάποια σαφή εικόνα και εμπειρία για αυτήν. Αν ενδιαφέρονταν, θα είχαν στοιχειωδώς εκπονήσει κάποιο σοβαρότερο εθνικό σχεδιασμό με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί δεν επαναφέρουν μια μορφή του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου» των αρχών της δεκαετίας του ’60 που ισχύει σε τόσες χώρες ανεπτυγμένες εκπαιδευτικά, για να δώσουν έτσι και μια αναγέννηση στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης;

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο το πολιτικό σύστημα δεν εμφανίζει στοιχειώδη ορθολογισμό για απλά θέματα, έπειτα από όσα έχουμε περάσει με τους διάφορους νεανικούς προγραμματισμούς. Εκτός εάν μας οδηγούν μαθηματικά σε άλλους επίδοξους ηγέτες οι οποίοι φαίνεται ότι όχι απλώς θα μας εκτροχιάσουν αλλά θα μας ρίξουν και σε χαράδρα…

Ο Κυριάκος Παπαϊωάννου είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ