Νικητής μόνος ψάχνει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια μικρή αγγελία στην είσοδο της Κουμουνδούρου, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί μεν να απολαμβάνει την «ιστορική πρωτιά», όμως τα στελέχη του αντιλαμβάνονται πλέον πόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη αναζήτησης πολιτικών συμμάχων…

Ο αέρας του νικητή έδωσε αυτοπεποίθηση στην Κουμουνδούρου. Τα στελέχη της όμως εξήλθαν προβληματισμένα από την εκλογική αναμέτρηση. Το προβάδισμα είναι αισθητό, αλλά η αυτοδυναμία μοιάζει –προς το παρόν –άπιαστη. Εχοντας υιοθετήσει μία αντιπολιτευτική τακτική του τύπου «όχι σε όλα», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εμφανίσει ένα «ρεύμα εξουσίας» στην –ούτως ή άλλως –πιο «χαλαρή» κάλπη των ευρωεκλογών.
Η εξήγηση μεμονωμένων στελεχών είναι ότι γενικά η εποχή των εύκολων αυτοδυναμιών έχει παρέλθει μαζί με τα χρόνια της ανεμελιάς της ΑΑΑ πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Οι πολίτες έχουν δει και έχουν ακούσει τα πάντα, δεν εμπιστεύονται πλέον κανέναν για να κυβερνήσει μόνος» όπως λέει μετριοπαθές στέλεχος από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Υπό αυτή την έννοια, παρότι το όνειρο της αυτοδυναμίας δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την Κουμουνδούρου, η αναζήτηση συμμαχιών αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά και σε μεγάλο ερωτηματικό: από τη μία η πρωτιά σταθεροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη η συρρίκνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η συντριβή της Δημοκρατικής Αριστεράς τον αποστερεί από πιθανούς κυβερνητικούς συμμάχους.
Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απέδωσε στην τακτική της ΔΗΜΑΡ να πατάει σε δύο βάρκες το κακό εκλογικό της αποτέλεσμα. Την ίδια εκτίμηση, ότι δηλαδή ενώ η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έκανε το πρώτο βήμα προς τα αριστερά με την έξοδο από την κυβέρνηση λόγω ΕΡΤ, στη συνέχεια δεν την ολοκλήρωσε, έχουν και πολλά ακόμα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ήλπιζαν σε μια πιθανή συνεργασία των δύο συγγενικών χώρων.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, άνοιξαν χθες και επισήμως το θέμα των συνεργασιών αποκαλύπτοντας ένα από τα καινούργια σενάρια: αυτά που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο κορμός μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης στην οποία πιθανόν να προκύψουν και άλλες δυνάμεις που ανέδειξε η κάλπη των ευρωεκλογών. Ελιά –με αλλαγή ηγεσίας και προγραμματικής κατεύθυνσης –και Το Ποτάμι εντάσσονται σε αυτή τη λογική, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία γύρω από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ. «Θα επιδιώξουμε κυβερνητικές συνεργασίες προς την κατεύθυνση όλων των πολιτικών δυνάμεων που θα μπουν στην επόμενη Βουλή, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ψήφο στήριξης είτε με ψήφο ανοχής» δήλωσε (Βήμα FM) ο κ. Παπαδημούλης.

Ο ίδιος έκανε και ένα βήμα παραπέρα ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς το γάντι στην πλευρά της Ελιάς, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, αυτή δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί «έχοντας μια στάση εχθρική προς το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που, αρέσει δεν αρέσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το θέμα των πολιτικών συμμάχων φαίνεται ότι παραμένει αγκάθι για το εσωτερικό του κόμματος, αφού ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της ισχυρής εσωκομματικής μειοψηφίας, τοποθετήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. «Εμείς θα κάναμε κυβέρνηση με όσους είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα συνεπές, σταθερό, αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα, με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές» υπογράμμισε στον Βήμα FM.