Οι επτά ώρες ύπνου το 24ωρο για κάποιους μπορεί να είναι πολυτέλεια, για κάποιους άλλους ευχαρίστηση και για κάποιους επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επτά ώρες ύπνου θα έπρεπε απλώς «να αποτελούν καθήκον προς τον εαυτό μας». Και αυτό γιατί η αλληλεπίδραση ύπνου και γονιδίων είναι τόσο έντονη που ακόμη και μία ώρα λιγότερο αν κοιμηθεί κάποιος αυτή διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλώσει χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σάρεϊ που έκαναν την κλινική μελέτη, η χρόνια έλλειψη ύπνου διαταράσσει τελικά τη δραστηριότητα των γονιδίων, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί επέλεξαν 26 εθελοντές που πέρασαν μία εβδομάδα με φυσιολογική διάρκεια ύπνου, δηλαδή επτά ώρες την ημέρα, και μία εβδομάδα με ελλιπή, δηλαδή έξι ώρες. Ακολούθως, «διάβασαν» τα γονίδια των εθελοντών από δείγματα αίματος. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι αρκετά γονίδια, περιλαμβανομένων κάποιων που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, έγιναν λιγότερο ενεργά όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμούνταν μία ώρα λιγότερο.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ακόμη τι συμβαίνει στον οργανισμό, το βέβαιο όμως είναι ότι η αλληλεπίδραση ύπνου, ψυχικής και σωματικής υγείας δεν είναι αμελητέα. Φαίνεται ότι είναι παρόμοια με αυτήν που χωρίζει τα φυσιολογικά από τα μη φυσιολογικά είδη ιστών στον οργανισμό, δηλαδή τη νόσο από την υγεία» δήλωσε ο Σάιμον Αρσερ, υπεύθυνος για τη μελέτη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Τα γονίδια που ενεργοποιούνται με διαφορετικό τρόπο όταν κοιμόμαστε επαρκώς είναι περίπου 500 σημειώνουν οι ειδικοί.Γι’ αυτό, ακόμη και η μεσοπρόθεσμη στέρηση ύπνου φαίνεται να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει αρνητικές διαδικασίες στον οργανισμό, όπως είναι οι φλεγμονές, ανοσολογικές αντιδράσεις (αλλεργίες), προβλήματα στον κυτταρικό μεταβολισμό και επομένως τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος.

«Από την έρευνα δεν πρόκειται να προκύψει χάπι που θα υποκαθιστά τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου στα γονίδια, μπορεί να προκύψει όμως εξέταση αίματος που θα δείχνει αν ο οργανισμός κάποιου έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω ελλιπούς ύπνου. Κι αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο καφές λειτουργεί ως φάρμακο και μας κάνει να μη νυστάζουμε. Ετσι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μας ζητάει ο οργανισμός μας» εξηγεί ο δρ Τσαρλς Κζέισλερ, από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».