Στα 17 του, ο Ιβαν Σπίγκελ έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του όπου προσπαθούσε να τον πείσει για ποιον λόγο τού «άξιζε» μια BMW 550i, αξίας 55.000 ευρώ. «Τα αυτοκίνητα μου φέρνουν τεράστια χαρά. Είναι τόσο ωραίο να στέκομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους πλούσιους αλαζόνες ηλίθιους στο σχολείο μου και να ξέρω ότι μπορώ να οδηγήσω ένα τόσο καλό αυτοκίνητο σαν το δικό τους χωρίς να πρέπει να συμβιβαστώ. Θα το εκτιμούσα ειλικρινά εάν αναγνώριζες την αξία και τους κόπους μου αγοράζοντάς μου την BMW», έγραφε ξετυλίγοντας το μεγαλύτερο ταλέντο του: την πειθώ.

Δυστυχώς για τον Ιβαν, ο δικηγόρος πατέρας του δεν πείστηκε. Το πρόβλημα δεν ήταν οικονομικό –ως πρωτοκλασάτος νομικός σύμβουλος άλλωστε βγάζει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό που τον φρενάρισε από το να ικανοποιήσει άλλο ένα πανάκριβο καπρίτσιο του γιου του ήταν ότι ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο μάλλον θα ήταν επικίνδυνο στα χέρια ενός εφήβου.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΙΑ. Οπως φάνηκε στη συνέχεια όμως, ο νεαρός Σπίγκελ δεν ήταν έτοιμος να ακούσει «όχι». Πρώτα «καρατόμησε» τον πατέρα του από κάμποσες οικογενειακές φωτογραφίες, στη συνέχεια τον στόλισε με όλα τα κοσμητικά επίθετα, έπειτα τον απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει και στο τέλος τον «τιμώρησε» μετακομίζοντας προσωρινά στη μητέρα του, η οποία και ικανοποίησε τελικά την επιθυμία του μοναχογιού της. Μέχρι εδώ από αυτήν την ιστορία –η οποία έγινε γνωστή μέσα από τη δικαστική διαμάχη των γονιών του στο διαζύγιό τους –ένα είναι το προφανές συμπέρασμα για τον νεαρό αμερικανό: ότι είναι ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που δεν μπορεί –ή δεν έχει μάθει –να συγκρατεί τα νεύρα του.

Μόνο γι’ αυτό βέβαια θα ήταν παγκοσμίως άσημος. Λίγα χρόνια αργότερα, σχεδόν δύο, αφότου παράτησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, υπάρχουν δύο λόγοι για να θυμάται κανείς τον 23χρονο σήμερα Ιβαν Σπίγκελ. Ο πρώτος είναι το Snapchat, μια πρωτοποριακή εφαρμογή με εκατομμύρια χρήστες την ημέρα, η οποία κάνει θραύση κυρίως στους εφήβους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν βίντεο και φωτογραφίες που σβήνονται αυτομάτως εντός 10 δευτερολέπτων. Ο δεύτερος είναι ότι αρνήθηκε να πουλήσει το Snapchat στον Μαρκ Ζάκερμπερκ, παίρνοντας το ρίσκο να γυρίσει την πλάτη στα 3 δισ. δολάρια που του πρόσφερε. Κι ενώ κάποιοι έσπευσαν να τον επαινέσουν για την αυτοπεποίθησή του, αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία των επιχειρήσεων.

Οχι μόνο γιατί το Snapchat είναι μια μόδα που σε λίγο καιρό μπορεί να έχει περάσει. Ούτε γιατί ένας εκ των συνιδρυτών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την πατρότητα της εφαρμογής –κατά το πρότυπο του συνιδρυτή του facebook Σιν Πάρκερ. Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Σπίγκελ ίσως θα έπρεπε να το σκεφτεί καλύτερα προτού πει «όχι» στον Ζάκερμπεργκ είναι ότι το δημιούργημά του ςέχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί θεωρούν ότι προωθεί το σέξτινγκ –μια άλλη δημοφιλής τάση στους νέους (αν όχι επιδημία) όπου στέλνουν ερασιτεχνικές γυμνές φωτογραφίες με ανάλογο προκλητικό περιεχόμενο μέσω των κινητών τους. Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους γονείς και να υπερασπιστεί την αθωότητα του Snapchat, είχε υποστηρίξει στη «Χάφινγκτον Ποστ» ότι το 80% των εικόνων ανταλλάσσεται πρωινές ώρες, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να είναι σεξουαλικού περιεχομένου.

Ο Σπίγκελ παραδέχεται ότι γεννήθηκε «τυχερός». Ηρθε στη ζωή στις 4 Ιουνίου του 1990 από ένα ζευγάρι πετυχημένων δικηγόρων. Μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του μεγάλωσε σε έναν κόσμο με πλούτη, δύναμη και προνόμια. Οταν ήταν μωρό, η μητέρα του Μελίσα, η νεότερη γυναίκα που έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ, παραιτήθηκε από την εταιρεία – κολοσσό όπου εργαζόταν για να αφοσιωθεί στον ρόλο της μητέρας. Ο πατέρας του άλλωστε είχε από τότε την οικονομική δυνατότητα να συντηρεί ένα παλάτι, να στέλνει τα παιδιά του στα καλύτερα σχολεία, να τους παρέχει διακοπές στην Ευρώπη καθώς και προσωπικό σοφέρ. Υπό έναν όρο: τα παιδιά έπρεπε να έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες και να κάνουν εθελοντική εργασία.

Κάπως έτσι ο Ιβαν έγινε ένας ευχάριστος και φιλόδοξος νέος. Ο καθηγητής Αγγλικών στο Crossroads θυμάται τον Σπίγκελ ως εκείνο τον χαρισματικό μαθητή που αποφάσισε να γράψει στην εφημερίδα της σχολής για την αντισυμβατική προσέγγιση στη διδασκαλία των Μαθηματικών. «Ηταν ένα από τα καλύτερα άρθρα που είχαμε εκείνη τη χρονιά» υπογραμμίζει. Χάρη σε αυτό το άρθρο έγινε δεκτός στο Στάνφορντ.

Ο μύθος όμως του επιχειρηματία Σπίγκελ άρχισε να πλάθεται πολύ πριν πάει στο Στάνφορντ και έρθει σε επαφή με τους συμφοιτητές του Ρέγκι Μπράουν και Μπόμπι Μέρφι, με τους οποίους δημιούργησε το Snapchat. Ολα άρχισαν από τη μεγάλη του αγάπη για το γραφικό σχέδιο. Το καλοκαίρι του 2005, σε ηλικία 15 ετών, παρακολούθησε μαθήματα στο Κολέγιο Τεχνών και Σχεδίου Otis στο Λος Αντζελες. Οταν τελείωνε, γυρνούσε σε όλες τις επιχειρήσεις της γειτονιάς «ψαρεύοντας» πελάτες για τις διαφημίσεις που έφτιαχνε ο ίδιος. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε ότι ήθελε να δουλέψει για τη Red Bull. Και το έκανε.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ. Τα ενδιαφέροντά του άρχισαν να περιπλέκονται από τη στιγμή που μπήκε στο Στάνφορντ. Στην αρχή έκανε πρακτική σε μια βιοϊατρική εταιρεία. Επειτα αποφάσισε να πάει στο Κέιπ Τάουν για να διδάξει στους νοτιοαφρικανούς φοιτητές πώς να αναζητούν εργασία. Τελικά τον κέρδισαν η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα. Μαζί με δύο μηχανικούς σχεδίασε αρχικά το TxtWeb, ένα πρόγραμμα το οποίο έπαιρνε πληροφορίες από το Ιντερνετ και μέσω SMS τις έστελνε σε Ινδούς οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Στη συνέχεια έφτιαξε μια αποτυχημένη ιστοσελίδα. Και την άνοιξη του 2011 ήρθε η ιδέα που άλλαξε τη ζωή του: μια εφαρμογή που θα εξαφάνιζε ως διά μαγείας τις φωτογραφίες από τα μηνύματα. Το Picaboo, η πρώτη έκδοση του Snapchat, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη μήνυσή του ο Μπράουν, ο τρίτος Βρετανός της παρέας με εξειδικευμένες γνώσεις αποκωδικοποίησης, η ιδέα ήταν δική του. Δύο χρόνια μετά, Σπίγκελ και Μέρφι έχουν μεταφέρει τα γραφεία της επιχείρησης στο Βένις της Καλιφόρνιας –χωρίς τον Μπράουν. «Αυτή είναι η ζωή, άδικη» είχε πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. «Εγώ έχω υπάρξει πολύ τυχερός στη ζωή μου».

Είπε

«Το θέμα δεν είναι να δουλεύεις σκληρά, αλλά να δουλεύεις το σύστημα»

Είπαν γι’ αυτόν

«Οταν ο Ιβαν βάλει κάτι στο μυαλό του, δεν μπορεί να τον μεταπείσει κανείς»

Λίο Ρόφε, πρώην συμφοιτητής του Σπίγκελ στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών Crossroads, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας