Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ένας πολύ σοβαρός άνδρας ονόματι Ναρέντα Νταμπχολκάρ όργωνε τα χωριά της Ινδίας κηρύσσοντας τον προσωπικό του πόλεμο ενάντια στις προλήψεις.

Οταν κάποιος «άγιος» άνδρας ηλέκτριζε τα πλήθη με τα θαύματά του, ο 67χρονος Νταμπχολκάρ, γιατρός στο επάγγελμα, τα αντέγραφε και εξηγούσε βήμα βήμα με ποιον τρόπο διεξήχθησαν. Και εάν κάποιος μάγος έκανε περιουσία «θεραπεύοντας» την υπογονιμότητα, ο Νταμπχολκάρ φρόντιζε να ξεσκεπάσει με πράξεις την απάτη. Στόχος του ήταν να φέρει τον σκεπτικισμό ενός επιστήμονα στην καρδιά της Ινδίας, μιας χώρας που ακόμη βρίθει αστρολόγων, γκουρού, «αγίων» και άλλων επαγγελματιών μυστικιστών.

Η αποστολή του έληξε την περασμένη Πέμπτη, όταν δύο άνδρες τον κυνήγησαν ενώ διέσχιζε μια γέφυρα, τον πυροβόλησαν εξ επαφής και στη συνέχεια καβάλησαν τη μοτοσικλέτα τους και χάθηκαν στην κίνηση της πόλης.

Η δολοφονία του Νταμπχολκάρ συνιστά το τελευταίο επεισόδιο μιας μάχης χιλιετιών ανάμεσα στους κύκλους των παραδοσιακών και των μεταρρυθμιστών της Ινδίας. Οταν οι ινδοί αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν τους εχθρούς του Νταμπχολκάρ, ανακάλυψαν ότι η λίστα είναι αρκετά μεγάλη. Κατά καιρούς ο ινδός γιατρός είχε δεχθεί απειλές από ακροδεξιές ινδουιστικές ομάδες, είχε ξυλοκοπηθεί από υποστηρικτές εξαγριωμένων γκουρού και είχε κατ’ επανάληψη αμφισβητηθεί από συμβούλια που υποστηρίζουν αρχαϊκούς νόμους. Η γενέτειρά του, η πολιτεία Μαχαράστρα, εξέταζε σοβαρά τη νομοθεσία που εκείνος προωθούσε επί 14 συναπτά έτη και η οποία προβλέπει την κατάργηση πρακτικών όπως οι θυσίες των ζώων, η «μαγική» θεραπεία για το δάγκωμα των φιδιών και η πώληση των επίσης «μαγικών» πετρών.

Στη συναισθηματική φόρτιση που ακολούθησε τον θάνατο του Νταμπχολκάρ, ο κυβερνήτης τής Μαχαράστρα έθεσε σε ισχύ τον νόμο για την καταπολέμηση της μαύρης μαγείας. Ο Νταμπχολκάρ όμως δεν πίστεψε ποτέ στις ξαφνικές αλλαγές, επεσήμανε ο γιος του. «Γνώριζε πολύ καλά πως αυτή η μάχη θα δίνεται για αιώνες. Το ταξίδι που έχουμε επιλέξει να κάνουμε είναι εκείνο που άρχισε με τον Κοπέρνικο. Ζούμε μια μικρή ζωή, 70 με 80 χρόνια. Και οι αλλαγές που θα δούμε έως τότε θα είναι μικρές», τόνισε.

Ο Νταμπχολκάρ ήταν άθεος. Στα 40 του παράτησε την ιατρική για να αφοσιωθεί στον ακτιβισμό. Το δωμάτιο στο οποίο εργαζόταν ήταν εντελώς άδειο∙ υπήρχε μόνο μια κορνίζα με ένα από τα πολλά αποφθέγματα του Μαχάτμα Γκάντι. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχει Θεός. Να πιστεύετε στον Θεό, αλλά να μην κρατάτε προκαταλήψεις στην καρδιά σας. Μόνο ο Θεός είναι στην καρδιά σας», επαναλάμβανε ο ίδιος στα κηρύγματά του.