Επισπεύδεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα μετά το μπλακάουτ στη Σαντορίνη. Η διασύνδεση θα γίνει μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων. Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης για τη διασύνδεση των Κυκλάδων έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και αναμένεται η κατάθεση των προσφορών μέσα στον Οκτώβριο. «Θα είναι η μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος, ενώ στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η διασύνδεση των Δωδεκανήσων αλλά και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να βυθιστούν στο σκοτάδι βρίσκονται καθημερινά πολλά νησιά της Ελλάδας. Η μείωση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ στους τομείς της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης των δικτύων διανομής, καθώς και η συρρίκνωση του κατασκευαστικού έργου της, αλλά και η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εργασίας στον τεχνικό τομέα απειλούν την ομαλή ηλεκτροδότησή τους.

Το ατύχημα στη Σαντορίνη έφερε και πάλι στην επιφάνεια το μεγάλο θέμα της ηλεκτροδότησης των νησιών και τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα που θα διασφάλιζε την επάρκεια και την αυτονομία τους, με μειωμένο κόστος σε σχέση με σήμερα.

Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ το θέμα έχουν φέρει στη Βουλή εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κομμάτων.

Η διακοπή του ρεύματος στη Σαντορίνη είναι συνέπεια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής. Τα μικρής και μεσαίας κλίμακας αυτόνομα ηλεκτρικά νησιωτικά Συστήματα του Αιγαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας. Εξυπηρετούνται από πετρελαϊκές μονάδες (κυρίως στα μικρά και μεσαία Συστήματα), ενώ έχουν εγκατασταθεί και αεριοστροβιλικές μονάδες (με καύσιμο ελαφρύ πετρέλαιο, ντίζελ) στα Συστήματα της Κρήτης και της Ρόδου.

«Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για ρεύμα. Η σύνδεση των νησιών με τον αστικό κορμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε ακόμη», σημειώνουν εκπρόσωποι φορέων των Κυκλάδων.

Πενήντα δύο μικρά και μεγάλα νησιά σε όλη την Ελλάδα (B. Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη), τα οποία δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας εδώ και δεκαετίες, στηρίζονται στο πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή και την ηλεκτροδότησή τους σε ποσοστό που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 90%, δημιουργώντας μάλιστα ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος και για τους έλληνες καταναλωτές: το πληρώνουν μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους λογαριασμούς και ξεπερνά κάθε χρόνο τα 700 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα στην Κρήτη και στη Ρόδο όπου η εγκατεστημένη ισχύς των πετρελαϊκών μονάδων είναι 780 MW και 232,61 MW ενώ η ζήτηση φθάνει τα καλοκαίρια στα 650 MW και 212 MW, αντίστοιχα.

Νέες υποσχέσεις…

Νέα διαβεβαίωση ότιη ηλεκτροδότηση θαέχει αποκατασταθεί έως σήμερα το μεσημέρι έλαβε χθες ο δήμαρχος της

Θήρας από τον Διοικητήτης ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.Η διαβεβαίωση δόθηκεστο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί παρουσία των υπουργών Εσωτερικών ΓιάννηΜιχελάκη, Τουρισμού

Ολγας Κεφαλογιάννη και του Γενικού Γραμματέατου ΕΟΤ Πάνου Λειβαδά.