Το 2009, ένας χρήστης ονόματι Qvsqs συνέταξε και ανέβασε στη γαλλική Wikipedia μια σελίδα με τίτλο «Ο ερτζιανός στρατιωτικός σταθμός του Πιερ-σιρ-Οτ». Ηταν η πρώτη και μοναδική συνεισφορά του στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Με τον καιρό, ως είθισται, το λήμμα εμπλουτίστηκε από άλλους εθελοντές. Αρχές του 2013, όμως, κίνησε το ενδιαφέρον της DCRI, της γαλλικής αντικατασκοπίας.

Στις 4 Μαρτίου, η DCRI ήρθε σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του Ιδρύματος Wikimedia, μητρικού οργανισμού της Wikipedia. Του ζήτησε να διαγράψει αμέσως την επίμαχη σελίδα, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει το απόρρητο της εθνικής άμυνας». Αρνήθηκε όμως να παράσχει επιπλέον διευκρινίσεις. Και το Ιδρυμα Wikimedia αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική αντικατασκοπία απευθύνθηκε σε έναν από τους διαχειριστές της γαλλικής Wikipedia, τον Ρεμί Ματίς. Η ιδιότητα του διαχειριστή, επιχείρησε εκείνος να εξηγήσει, δεν του έδινε επ’ ουδενί την εξουσία να διαγράψει το λήμμα. Αναγκάστηκε όμως να το κάνει, «μπροστά στους πράκτορες», όταν αυτοί τον απείλησαν με κράτηση και δίκη.

Το Σάββατο, το Wikimedia Γαλλίας κατήγγειλε στο μπλογκ του τη στάση της υπηρεσίας. Ο Τύπος τσίμπησε, το θέμα πήρε διαστάσεις και το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να απαντήσει ισχυριζόμενο πως «σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορούμε να ταξινομούμε ως απειλή την έναρξη μιας νομικής διαδικασίας».

To 2003, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον του φωτογράφου Κένεθ Αντελμαν και του ιστότοπου Pictopia.com με την ελπίδα να εμποδίσει την περαιτέρω κυκλοφορία μιας εναέριας φωτογραφίας της οικίας της. Το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει το Ιντερνετ φωτιά και να δουν την επίμαχη φωτογραφία οι πάντες. Δέκα χρόνια αργότερα, η DCRI κατάφερε να προστεθεί στο σχετικό λήμμα της Wikipedia ως μία ακόμα επιβεβαίωση του φαινομένου Στρέιζαντ. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, και αφού αποκαταστάθηκε από κάποιον εθελοντή κάτοικο Ελβετίας, μια σελίδα με την οποία ελάχιστοι είχαν μέχρι τότε ασχοληθεί, «Ο ερτζιανός στρατιωτικός σταθμός του Πιερ-σιρ-Οτ», δέχθηκε 76.000 επισκέψεις –και μεταφράστηκε σε 12 άλλες γλώσσες. Είναι, σύμφωνα με το Wikiscan, το πιο πολυδιαβασμένο λήμμα της γαλλικής Wikipedia· στη δεύτερη θέση ακολουθεί το λήμμα… «Φαινόμενο Στρέιζαντ».