Απορρίφθηκε με διαδικασία-θρίλερ στη Βουλή αργά χθες το βράδυ η διάταξη της τελευταίας στιγμής, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Με ψήφους 101 υπέρ, 65 κατά και 87 «παρών» η εθνική αντιπροσωπεία την καταψήφισε καθώς 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «παρών» και άλλοι 9 την καταψήφισαν σε σύνολο 253 ψηφισάντων, ενώ αρχικά είχαν καταγραφεί ότι θα ψηφίσουν 264 βουλευτές. Απουσίαζαν τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ (οι Γ. Παπανδρέου, Ηλ. Μόσιαλος, Γ. Αρβανιτίδης και Αργ. Λαφαζάνης) και 26 από τη Νέα Δημοκρατία, από τους οποίους – όπως λένε οι πληροφορίες – οι 16 αποχώρησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας προκειμένου να μην υπερψηφίσουν τη διάταξη για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει προς ψήφιση την τροπολογία Λοβέρδου για τους φαρμακοποιούς σε άλλο νομοσχέδιο, ενώ η ανταρσία των βουλευτών θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης της νέας συνάντησης του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα γίνει σύντομα.

Πρόκειται για ψήφο-φαρμάκι προς την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, κυρίως ενόψει των μεγάλων αποφάσεων που καλείται να λάβει, οι οποίες σχετίζονται με τη σκληρή διαπραγμάτευση για το PSI, την υπογραφή της δανειακής σύμβασης καθώς και το ενδεχόμενο της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Από ό,τι φάνηκε από την εξέλιξη της χθεσινής ψηφοφορίας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά με τη στάση τους στη φανερή ονομαστική ψηφοφορία διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και σε άλλες επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Τα άρθρα αφορούν πολυπληθείς ομάδες πολιτών, δηλαδή τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και, κατά δεύτερο λόγο, την ίδρυση Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κλ.π.).

ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ. Η τελική φάση της ψηφοφορίας κράτησε σε αγωνία για τουλάχιστον τρεις ώρες τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας – στις περισσότερες ψηφοφορίες οι απουσίες ήταν μαζικές – ιδιαίτερα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κατάσταση αυτή μάλιστα υποχρέωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπιστώσει «εάν τελικά υπερψηφίζονται οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος είχε «κάνει έκκληση στα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση να το υπερψηφίσουν».

Στην επίμαχη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» με το επιχείρημα, κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Τασούλα, ότι πρόκειται για προχειρότητα της τελευταίας στιγμής.

Παράλληλα οι βουλευτές των άλλων κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκαν κατά της διάταξης, ενώ εντύπωση προκάλεσε η συνταύτιση των μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και Α. Ροντούλη οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Α. Λοβέρδου. Από την πλευρά τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά την καταψήφισαν, ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσαν «παρών».

ΕΠΕΜΕΙΝΕ. Πάντως ο υπουργός Υγείας επέμεινε μέχρι λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην άποψή του, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουμε σε κάποιους ελάχιστους συλλόγους που βάζουν δύστροπες πρακτικές», παρά το γεγονός ότι τόσο ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο νυν πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλινικος, καθώς και ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, τον κάλεσαν να επαναφέρει τη διάταξη σε άλλο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.