Δεν βλέπει τώρα σκάνδαλο στο Βατοπέδι ο Κώστας Καραµανλής. Και αντιµετωπίζει τις «αµαρτωλές» ανταλλαγές δηµόσιας γης ως προσπάθεια αντιµετώπισης ενός «κοινωνικού προβλήµατος», χωρίς επιλήψιµες ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα και χωρίς να έχει προκληθεί ζηµιά στο Δηµόσιο!

Με την επιστολή – «πλυντήριο» του µεγάλου σκανδάλου που απέστειλε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει στροφή 180 µοιρών σε σχέση µε όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει προς διετίας, µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.Δ., όταν είχε αναγνωρίσει τις σκανδαλώδεις διαστάσεις της υπόθεσης και είχε αποφανθεί ότι κάποιοι, και κατά βάση οι µοναχοί του Βατοπεδίου, «λειτούργησαν εις βάρος του Δηµοσίου». Με τη χθεσινή επιστολή ο κ. Καραµανλής απαλλάσσει όλους τους εµπλεκόµενους υπουργούς του και αποδέχεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν και αναλαµβάνουν µόνον την «αντικειµενική πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση, επειδή αυτή «απασχόλησε τον δηµόσιο βίο».

Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν χθες ότι δεν προβλέπεται τουλάχιστον έως τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης µια νέα παρέµβασή του, αλλά κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούσαν ότι η χθεσινή επιστολή αποτελεί το πρώτο βήµα ενός σχεδιασµού από την πλευρά του κ. Καραµανλή για «ολική επιστροφή» στην πολιτική σκηνή. Ο ίδιος απέφυγε να κινηθεί σε επιθετικούς τόνους που θα οδηγούσαν σε σκληρή, προσωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση και περιορίστηκε σε αιχµηρές αναφορές και σε προτροπές προς την Προανακριτική Επιτροπή να αποφύγει «µικροκοµµατικές σκοπιµότητες», τη «σπίλωση προσωπικοτήτων» και τα «επικοινωνιακά τεχνάσµατα».

Η αντίδραση της κυβέρνησης στους ισχυρισµούς του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, ήταν άµεση και οξεία: «Είναι δικαίωµα του κ. Καραµανλή να µη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στην κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του. Το να υιοθετεί, όµως, ο πρώην πρωθυπουργός, ακόµα και σήµερα, ισχυρισµούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της Ν.Δ., περί µη ύπαρξης ζηµίας του Δηµοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγµατικότητας και υποτίµηση της νοηµοσύνης των πολιτών», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Η γαλάζια αντίδραση

Στη Ρηγίλλης, την ίδια ώρα, αντιµετωπίζουν την επιστολή Καραµανλή ως κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια του Αντώνη Σαµαρά να «κλείσει τους λογαριασµούς του παρελθόντος». Για τη χθεσινή εξέλιξη το γαλάζιο επιτελείο απέφυγε κάθε επίσηµο σχόλιο, αλλά κοµµατικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η υπόθεση δεν αφορά πλέον την κοµµατική ηγεσία. Είναι προφανές ότι στα ανώτατα κλιµάκια της Ν.Δ. θεωρούν πως η θέση του κ. Καραµανλή για το Βατοπέδι απεγκλωβίζει την κοµµατική ηγεσία, η οποία στο εξής θα παραπέµπει για απαντήσεις στην επιστολή του πρώην πρωθυπουργού. Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ωστόσο, η Ρηγίλλης και ο κ. Καραµανλής κινούνται στην ίδια «γραµµή» και προσπαθούν να στηρίξουν τη θεωρία περί «πολιτικής σκευωρίας» που προβάλλουν τελευταία συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέµβαση του πρώην υπουργού και νυν τοµεάρχη της Ν.Δ. για θέµατα Δηµόσιας Τάξης, Νικ. Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο (Σκάι) για «διόγκωση» της υπόθεσης από το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου «να σύρει τον Κ. Καραµανλή στο Ειδικό Δικαστήριο». «Η Προανακριτική είναι αρχή ποινικής διαδικασίας. Οταν δεν υπάρχει βλάβη για το Δηµόσιο δεν µπορεί να στοιχειοθετηθεί έγκληµα», ανέφερε.

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ

«Δεν µας αφορά πλέον η υπόθεση», είναι η γραµµή της ηγεσίας της Νέας Δηµοκρατίας

«Δεν έχω να προσθέσω τίποτε…»

Κύριε Πρόεδρε, Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυµίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειληµµένα στο παρελθόν. Στις δηµόσιες εκείνες τοποθετήσεις µου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισηµάνσεις:

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δηµόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σηµειωθεί στα βιβλία µεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.

2. Δεσµευόµενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήµατος που είχε δηµιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούµενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόµιµη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρµοστεί συχνά στο παρελθόν.

3. Κατά την διάρκεια των εργασιών των δύο εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της µακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης µεγάλου αριθµού µαρτύρων ουδέν το επιλήψιµο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εµφανή εµπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4. Δεν είµαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιµήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσηµείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιµήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώµα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε µεµπτό, επιλήψιµο ή ύποπτο, ούτε ζηµία του Δηµοσίου.

Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Οπως επίσης και το γεγονός, ότι µόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιµήσεων.

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να µην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δηµοσίου συµφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση όλοι οι συναρµόδιοι υπουργοί.

6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε οµιλία µου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαµβάνει την αντικειµενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δηµόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιµες συµπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε Πρόεδρε. Στο θέµα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχοµαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασµάτων.

Δηλαδή παθογόνων φαινοµένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαµβάνονται στο δηµόσιο βίο µας.

Με εκτίµηση.

Κ. Καραµανλής