Για να απαντήσουμε στο κλασικό «Ποια θα ήταν τα ιδανικά βιβλία για τις διακοπές για τα παιδιά» πρέπει να θίξουμε το παιδαγωγικό κομμάτι της ανάγνωσης. Στην ανάγνωση, ουσία έχει καθετί που διευρύνει το πεδίο των ενδιαφερόντων, καλλιεργεί τη φαντασία, οδηγεί σε αναζητήσεις κι ανοίγει διάλογο με άτομα και έργα. Κρατώντας «κρυφό» αυτό που ονομάζουμε στην παιδαγωγική διαθεματικότητα, δηλ. βιβλία που σε ταξιδεύουν στις σελίδες άλλων βιβλίων ώστε ο αναγνώστης να ανοίγεται σε πολλά πεδία. Ακουμπώντας στη συνηθισμένη μονομανία των παιδιών για κάποιο θέμα (η οποία μπλοκάρει τους ενηλίκους όταν δεν ξέρουν πώς να τη χειριστούν) προτείνουμε συναρπαστικά διαβάσματα με πειρατές, θέμα που παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον για όλα τα παιδιά.

Αφετηρία τέσσερα λογοτεχνικά έργα για διαφορετικές ηλικίες: δύο κλασικά, «Το Αιγαίο στις φλόγες», το ελληνικού ενδιαφέροντος μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν (Ερευνητές), μια ιστορία αγάπης και πειρατείας στα χρόνια του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία και το «Πειρατικές ιστορίες» (Τζ. Λόντον, Καστανιώτης), και δύο πρόσφατες εκδόσεις, το «Πειρατεία στον παράδεισο» (Τζ. Μακόγκρεν, Ερευνητές), πειρατεία και κορίτσια στις Νότιες θάλασσες τον 18ο αιώνα και το χιουμοριστικό «Ο θησαυρός του μεγάλου Σουλτάνου» (Σ.Ρ. Μινιόνε, Καλειδοσκόπιο) όπου ο πειρατής-κουρέας-οδοντογιατρός Μονγκάρ μαζί με τον λωποδύτη Παναγιώτη επιχειρούν να κλέψουν τον θησαυρό του Σουλτάνου από την Κωνσταντινούπολη. Όλα περιλαμβάνουν αναφορές που οδηγούν σε βιβλία γνώσεων και δίνουν στην ανάγνωση τις απαραίτητες προεκτάσεις. Τα πολυεπίπεδα και πολλαπλών αναγνώσεων βιβλία «Πειρατολογία» (Πατάκης)

και «Πειρατές, το μεγάλο βιβλίο» (Μεταίχμιο) δίνουν ιστορικές πληροφορίες και ανέκδοτα από τον κόσμο των πειρατών, έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα και με τον τρόπο τους προσθέτουν στην ποθητή καλλιέργεια των παιδικών ενδιαφερόντων.