Το είδαμε κι αυτό: σαράντα Λιβανέζοι βουλευτές είναι κλεισμένοι εδώ και επτά εβδομάδες σε ένα ξενοδοχείο για να προλάβουν να ψηφίσουν πρόεδρο της χώρας προτού τους γαζώσουν οι συριακές μυστικές υπηρεσίες.


Η Σολάνζ Τζεμαγιέλ έχει ένα πρόβλημα: καπνίζει συνεχώς, αλλά δεν μπορεί να ανοίξει τα παράθυρα για να πάρει αέρα το δωμάτιο. «Έχουμε τις κουρτίνες κλειστές για να μας προστατεύουν από τους ελεύθερους σκοπευτές», λέει στην ανταποκρίτρια της Μοντ η χήρα του Μπασίρ Τζεμαγιέλ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1982 λίγες ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας. «Τις προάλλες, μάθαμε ότι βρέχει από φίλους που μας τηλεφώνησαν. Τις είκοσι πρώτες μου μέρες εδώ, δεν βγήκα από το δωμάτιό μου. Για να ξεμουδιάζω, έκανα εκατό βήματα. Αυτό κράτησε μέχρι τη μέρα που αποφασίστηκε ότι τα γεύματά μας θα μας παρέχονταν για προληπτικούς λόγους απ΄ έξω, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να μας δηλητηριάσουν. Μετατρέψαμε τότε μία από τις σουίτες σε τραπεζαρία και τρώμε όλοι μαζί».

Η πρώην Πρώτη Κυρία του Λιβάνου, μαζί με σαράντα ακόμη βουλευτές, φιλοξενείται από τις 24 Σεπτεμβρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Ρhoenicia της Βηρυτού. Το μέτρο ελήφθη μετά τη δολοφονία του βουλευτή Αντουάν Γκανέμ, στις 19 Σεπτεμβρίου. Τρεις μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ένας άλλος βουλευτής, ο Ουαλίντ Εϊντό. Πολλοί συνάδελφοί του σκορπίστηκαν τότε σε διάφορες χώρες για να γλιτώσουν τη ζωή τους. «Τον πρώτο καιρό σκεπτόμουν μήπως φταίγαμε κι εμείς», λέει ο Μπάσεμ Αλ-Σαμπ, που πέρασε τρεις μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μετά τη δολοφονία του Αντουάν όμως, που ήταν το αντίθετο του πολεμοχαρούς, οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν». Κι έτσι γύρισε στη Βηρυτό. Είναι υποχρεωμένος όμως να παραμείνει ζωντανός, όπως και η Σολάνζ και οι άλλοι βουλευτές, γιατί ένας-δύο αν χάσουν ακόμη τη ζωή τους δεν θα υπάρχει η απαραίτητη απαρτία για την εκλογή προέδρου και η χώρα θα βυθιστεί στο χάος. Κι έτσι κλείστηκαν όλοι στο ξενοδοχείο και περιμένουν, αλλά η ψηφοφορία αναβάλλεται διαρκώς, ήταν για τις 12 Νοεμβρίου και πήγε στις 21.

Ο αλ-Σαμπ, που είναι καρδιολόγος χειρουργός, δεν μπορεί να ασκήσει αυτές τις μέρες το επάγγελμά του. Αλλά δεν απογοητεύεται: προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι ο πλουραλισμός, η δημοκρατία και η πολιτιστική ύπαρξη των χριστιανών. Κατηγορηματικά αντίθετος σε μια συμφωνία με τη φιλοσυριακή αντιπολίτευση δηλώνει και ο Ανρί Ελού, αρχιτέκτονας και βουλευτής από ένα νοτιοανατολικό προάστιο της Βηρυτού. «Ο νέος πρόεδρος», τονίζει, «πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να υποχρεώσει τη Χεζμπολάχ να καταθέσει τα όπλα». Όσο για την κυρία Τζεμαγιέλ, είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη μνήμη του συζύγου της. Κι όσο περιμένει, καταβροχθίζει βιβλία: το «Η αυγή, το βράδυ ή η νύχτα» της Γιασμίνα Ρεζά, που της χάρισε πρόσφατα μια φίλη της, της αρέσει πολύ.

LΙΝΚ:

http://diastaseis.blogspot.com