Αν σας αρέσει το καλό κρασί και ζείτε ή πρόκειται να βρεθείτε στο Ηράκλειο Κρήτης τον Απρίλιο, τότε αξίζει να συμμετάσχετε στις τρεις Κυριακάτικες εκδρομές που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Τουρισμού. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του οίνου από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αρχαία μονοπάτια, σε λαξευτά πατητήρια, σε περιοχές με σπάνια είδη χλωρίδας, σε ξεχωριστούς αμπελώνες αλλά και σε έξι αξιόλογα οινοποιία που δίνουν γεύσεις μοναδικές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαδρομών.

1η Διαδρομή 3 Απριλίου: Ηράκλειο – Πεζά.

Οινοποιείο Ενωσης Πεζών – Αρχαιολογικός χώρος Βαθύπετρου – Πεζοπορία δύο χιλιομέτρων προς οικισμό Βαθύπετρου προς συγκρότημα λαξευτών πατητηριών στην Παλαιόχωρα Καταλαγαρίου (εναλλακτικά όποιος δεν επιθυμεί θα συνεχίσει με το λεωφορείο) – Κουνάβοι Οινοποιείο Στυλιανού – Ηράκλειο.

2η Διαδρομή 10 Απριλίου: Ηράκλειο – Σίβα.

Οινοποιείο Δασκαλάκη – Πρινιάς πεζοπορία σε δύο διαμορφωμένες και με σήμανση διαδρομές αρχαίων δρόμων με λαξευτά πατητήρια – Αρχαιολογικός χώρος «Πατέλας» – Βραχόφιλη τουλίπα Άνω Ασιτών – Κάτω Ασίτες – «Κάστελας» βραχώδες έξαρμα με αρχαία λαξεύματα (προαιρετική ανάβαση) – Οινοποιείο Διαμαντάκη – Ηράκλειο.

3η Διαδρομή 24 Απριλίου: Ηράκλειο – Μελέσσες.

Οινοποιείο Πατεριανάκη – Αρχαιολογικός χώρος Γαλατα – Λαξευτά πατητήρια στη θέση «Καραούλα» Αλαγνίου – Αλάγνι μικρή πεζοπορία προς λαξευτά πατητήρια στη θέση «Τηγανίτη» – Οινοποιείο Λυραράκη – Ηράκλειο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι συμμετέχοντες στις παραπάνω διαδρομές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν:

Σε κάθε διαδρομή θα συμμετάσχουν 50 άτομα. Η ώρα επιβίβασης στα τουριστικά λεωφορεία όλων των διαδρομών θα είναι στις 9 το πρωί στην Πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Η ώρα επιστροφής θα είναι γύρω στις 6 το απόγευμα. Οι οινογευσιγνωσίες που θα παρατεθούν από τα Οινοποιεία, θα έχουν την ελάχιστη χρέωση των τριών ευρώ στο καθένα.

Οι κρατήσεις πρέπει να δηλωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 1/4/2016 στα τηλέφωνα 6932400733 κ. Χαρίδημος Κακουλάκης και 6937100083 κ. Μαρίνα Κρανιωτάκη.

Ο καθηγητής γεωλογίας κ. Στέλιος Μανωλιούδης και ο αρχαιολόγος κ. Ευάγγελος Χαριτόπουλος, θα καλύψουν επιστημονικά το πρόγραμμα.

Υ.Γ. Μία μικρή ιδέα για το κρασί του νησιού και τους ανθρώπους του, μπορείτε να πάρετε μέσα από το βίντεο που έχει ανεβάσει στο YouTube το δίκτυο Wines of Crete. Αξίζει να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του (http://www.winesofcrete.gr) για να μάθετε ακόμη περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον οινοτουρισμό στο νησί.