Ενας από τους κανόνες που συχνά ξεχνάμε είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα μετά την πρώτη αγωνιστική. Η εικόνα των ομάδων την πρώτη αγωνιστική εξαρτάται συνήθως από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Μπορεί μια ομάδα να έχει κάνει μια σκληρή προετοιμασία και τα πόδια των παικτών της να είναι ακόμα βαριά από τα βάρη και το τρέξιμο. Μπορεί να είχε δώσει ματς στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και να είναι πιο έτοιμη από τον αντίπαλό της. Μπορεί να είναι ακόμα ανέτοιμη γιατί έχει κάνει πολλές μεταγραφές και της λείπει η ομοιογένεια. Ακόμα πιο συνηθισμένο είναι μια ομάδα να έχει παίκτες άγνωστους, που να καταφέρουν να κάνουν ένα καλό ντεμπούτο ακριβώς γιατί ο αντίπαλος δεν τους γνωρίζει. Οπως και να ‘χει, όποιος μετά την πρώτη αγωνιστική βγάζει συμπεράσματα γρήγορα καταλαβαίνει ότι βιάστηκε.

Χέρια

Φέτος μετά την πρώτη αγωνιστική ο ΟΦΗ έμοιαζε ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα: είχε πάρει μια ισοπαλία από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη απειλώντας τον με ήττα. Η Ξάνθη έμοιαζε υποψήφια για υποβιβασμό έχοντας χάσει από τον ΠΑΟ των πιτσιρικάδων με κάτω τα χέρια. Η ΑΕΛ σε έκανε να πιστεύεις ότι θα σωθεί χωρίς να ιδρώσει μετά τη νίκη της στη Ριζούπολη με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Ο ΠΑΣ που είχε χάσει με κατεβασμένα τα χέρια από την ΑΕΚ, (πριν δεχθεί τη δεύτερη αγωνιστική και πέντε γκολ από τον Ολυμπιακό…), επίσης είχε προβληματίσει. Τρεις μόλις αγωνιστικές αργότερα όλα αυτά νομίζεις πως έγιναν αιώνες πριν!

Σερί

Αυτή την αγωνιστική η προβληματική Ξάνθη διέλυσε τον πανέτοιμο στην πρεμιέρα ΟΦΗ. Η ΑΕΛ έχασε το τρίτο ματς στη σειρά, αυτή τη φορά στο Περιστέρι. Ο απογοητευτικός ΠΑΣ, την πρώτη φορά που έπαιξε στην έδρα του, σταμάτησε το εντυπωσιακό σερί του ταλαντούχου φέτος Αρη κερδίζοντάς τον με 1-0. Τα λανθασμένα συμπεράσματα πληρώνονται ακριβά. Ας το έχει υπόψη του κι ο Ολυμπιακός που θα πάει απόψε στη Νέα Σμύρνη για να υπερασπιστεί την πρωτιά του: ο Πανιώνιος που θα βρει δεν θα έχει καμία σχέση με την ομάδα που δεν κέρδισε τον ΟΦΗ και έχασε εύκολα από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Περιμένει τον Ολυμπιακό για να βρει το σπουδαίο αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να κάνει μια καινούργια αρχή.

Rotation

Το χειρότερο για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι συνεχίζεται η ασταμάτητη συζήτηση για την ανάγκη να γίνει rotation στην ενδεκάδα – το πράγμα φτάνει στα όρια του παραλογισμού. Ξαφνικά το ζητούμενο σε μια ομάδα δεν είναι να παίζει καλή μπάλα και να κερδίζει αλλά να αλλάζει ο προπονητής της τους παίκτες στην ενδεκάδα! Δεν λέω ότι δεν είναι χρήσιμο, αλλά απορώ με ποια δεδομένα γίνονται αυτές οι αναλύσεις. Διότι ακόμα κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι κάποιοι παίκτες είναι κουρασμένοι, δεν μπορεί να γνωρίζει επ’ ουδενί σε τι κατάσταση είναι αυτοί που πιστεύει πως πρέπει να σηκωθούν από τον πάγκο για να τους αντικαταστήσουν.

Απαντήσεις

Για το ζήτημα έδωσε στην τελευταία του συνέντευξη δυο καταπληκτικές απαντήσεις ο ίδιος ο πορτογάλος προπονητής, μιλώντας με παραδείγματα για να εξηγήσει τις επιλογές του. Ο Μαρτίνς μίλησε για τον Βούκσεβιτς και τον Μιραλάς. «Ο Σέρβος», είπε, «χρησιμοποιήθηκε πέρυσι σε ένα παιχνίδι ενώ δεν είχε ξεπεράσει έναν τραυματισμό, έπαθε υποτροπή κι έμεινε πολύ καιρό έξω. Ο δε Μιραλάς», αποκάλυψε, «ήρθε τελείως απροπόνητος και παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκε αμέσως ως βασικός χωρίς να μπορεί να προσφέρει». Ο Μαρτίνς τα είπε αυτά για να δικαιολογήσει τις δικές του επιλογές, όμως, ίσως άθελά του, εξήγησε τι ακριβώς έκαναν λάθος οι προπονητές του Ολυμπιακού πέρυσι. Ο Χάσι πίεσε τον Σέρβο να παίξει ενώ δεν έπρεπε κι ο Γκαρσία δεν είχε την προσωπικότητα για να πει στον Μιραλάς ότι για να γίνει βασικός πρέπει πρώτα να βρει τη φόρμα του. Οπως και να ‘χει, είναι εντυπωσιακό ότι ο Μαρτίνς ενδιαφέρθηκε να μάθει τι ακριβώς έφταιξε και δύο σπουδαίοι παίκτες δεν κατάφεραν πέρυσι να βοηθήσουν. Είναι κι αυτό ένα σημάδι ότι δεν αφήνει στην τύχη τίποτα.

Δώνης

Οπως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και ο Γιώργος Δώνης, που οδηγεί τον Παναθηναϊκό των πιτσιρικάδων από νίκη σε νίκη. Ενα από τα μυστικά του κόουτς των Πρασίνων είναι ότι για την ώρα ο Παναθηναϊκός του αλλάζει από παιχνίδι σε παιγνίδι – αλλάζει και διάταξη και ενδεκάδα. Στην Ξάνθη, στην πρεμιέρα, ο Δώνης έπαιξε ένα απλό 3-5-2 χωρίς κλασικό φορ. Ηθελε η ομάδα του να έχει την απαραίτητη αμυντική κάλυψη ώστε να μη δεχθεί πίεση από τη γηπεδούχο ομάδα. Τη δεύτερη αγωνιστική, με αντίπαλο την παθητική Λαμία στο ΟΑΚΑ έπαιξε 3-4-3 προσθέτοντας έναν κυνηγό, τον Καμπετσή, στο δεύτερο ημίχρονο, ώστε να χτυπήσει την αργή άμυνα του αντιπάλου. Στη Λάρισα, την προηγούμενη αγωνιστική, έπαιξε 4-5-1 προστατεύοντας την τετράδα της άμυνας με τρεις κόφτες, δηλαδή τον Κουρμπέλη, τον Κάτσε και τον Τζανδάρη. Χθες, βλέποντας ότι η ομάδα του έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, έπαιξε 4-2-1-3 με τον Μπουζούκη πίσω από τους τρεις νεαρούς κυνηγούς, δηλαδή τον Καμπετσή, τον Χατζηγιοβάννη και τον Χατζηθεοδωρίδη. Ο Λεβαδειακός πριν καταλάβει τη διάταξη του ΠΑΟ έχανε με 1-0 και πριν βγει το ημίχρονο με 2-0! Ο Δώνης με τις ασταμάτητες αλλαγές στερεί από τους αντίπαλους προπονητές τη δυνατότητα να εμφανίσουν μια ομάδα προσαρμοσμένη πάνω στον ΠΑΟ: κανείς δεν ξέρει με ποιους θα ξεκινήσει και πώς θα αγωνιστεί. Ο ΠΑΟ κερδίζει κι αλλάζει γιατί ο προπονητής του θέλει να έχει τους πάντες – και κυρίως τους μικρούς – σε εγρήγορση.

ΑΜΚ

Αυτές οι σπουδαίες νίκες βοηθάνε ώστε να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα διοικητικά. Οσο απρόβλεπτος είναι ο ΠΑΟ στο γήπεδο, άλλο τόσο προβλέψιμες είναι οι διοικητικές του περιπέτειες. Στην τελευταία του Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος θα βάλει αυτά τα απαραίτητα για να βγει η χρονιά χρήματα. Ο ταϊλανδός επενδυτής Παϊρότζ δεν εμφανίστηκε και στη Γενική Συνέλευση κανείς δεν είδε και τον δικηγόρο που αρχικά τον εκπροσωπούσε, τον Παχατουρίδη.

Τσάκας

Μια λύση θα ήταν να βάλει στην ΑΜΚ ο ακόμα πρόεδρος της ομάδας Βασίλης Κωνσταντίνου τα χρήματα που λέγεται ότι κέρδισε την περασμένη Πέμπτη από την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε κάνει στον Βλάση Τσάκα. Αλλά μιλάμε για κάτι χιλιάδες ευρώ – ένα ελάχιστο για τον Τσάκα ποσό. Οι πληροφορίες ότι ο Βλάσης παρακάλεσε το δικαστήριο να του ρίξει ένα πρόστιμο εκατομμυρίων αντί να ασχολείται με ψιλά, είναι απολύτως ανακριβείς…