Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Η μέρα μας πλησιάζει» (Notre jour viendra), η ταινία του Ρομέν Γαβράς «Ο κόσμος σού ανήκει» βγήκε στις γαλλικές αίθουσες και δέχτηκε εν τω μέσω της γαλλικής αυγουστιάτικης ραστώνης τις πρώτες ενδείξεις μιας θερμής υποδοχής. Η ταινία του με την Ιζαμπέλ Ατζανί και τον Βενσάν Κασέλ και τους νεότερους Φιλίπ Κατρίν και Φρανσουά Νταμιέν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, ενώ 36.168 θεατές είδαν την ταινία σε αβάν πρεμιέρ την περασμένη Πέμπτη στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις κριτικές των ειδικών εντύπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου, ο Ρομέν Γαβράς έφτιαξε μία κωμική γκανγκστερική ταινία συμπεριλαμβάνοντας τις διδαχές του Κουέντιν Ταραντίνο, τις θρυλικές ατάκες του «Σημαδεμένου» Αλ Πατσίνο, τις βωμολοχίες και τη μαγκιά του Γκάι Ρίτσι. Σε αυτό το μείγμα σύγχρονης και κλασικής κινηματογράφησης ο Ρομέν Γαβράς προσπαθεί να αποτυπώσει τη γαλλική κινηματογραφική εκδοχή του σύγχρονου κουλ κινηματογράφου.

Ο Ρομέν Γαβράς, συνιδρυτής της συλλογικής ομάδας δημιουργών Kourtrajmé, είναι γνωστός για τα βιντεοκλίπ με ραπ καλλιτέχνες όπως οι Μ.Ι.Α., Justice, Κάνιε Γουέστ, αλλά και για τα αιχμηρής αισθητικής άποψης διαφημιστικά του βίντεο αθλητικών κολοσσών. Ο γιος του πολιτικοποιημένου έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά δημιουργεί τη δική του καριέρα στο γαλλικό σινεμά με την τεχνική του ικανότητα υψηλού επιπέδου. Και χρησιμοποιεί στη νέα του ταινία το ιδιότυπο κυνικό χιούμορ που παραπέμπει σε επιρροές από το σατιρικό γελοιογραφικό περιοδικό της δεκαετίας του ’60 – ’70 «Hara-Kiri».

«Ο ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟΣ». Αν και ο τίτλος κλείνει το μάτι στον «Σημαδεμένο» του Μπράιαν ντε Πάλμα, σύμφωνα με το περιοδικό «Variety» ο Γαβράς δείχνει τις προτιμήσεις του και για το «Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο αμερικανός καλτ σκηνοθέτης είναι το πρότυπό του για την πολυφυλετική ομήγυρη των εγκληματικών τύπων της ταινίας του. Οι οποίοι συνομιλούν μεταξύ τους με κοφτό ρυθμό, βάζοντας τις ποπ αναφορές τους σε μία εκτενή ανάλυση του κιτς γαλλικού τραγουδιού «La vie ne m’apprend rien». Είναι οι ίδιοι τύποι με κουκούλες από τον υπόκοσμο των παρισινών προαστίων που θα διεκδικήσουν μία ανερχόμενη ζωή στο κέντρο της πόλης. Γι’ αυτούς ο Ρομέν Γαβράς και οι συν-σεναριογράφοι του Καρίμ Μπουκερσά και Νοέ Ντεμπρέ διευρύνουν τα χαρακτηριστικά της κόμικ προσωπικότητάς τους και προσθέτουν ζητήματα κοινωνικής τάξης αλλά και φυλετικής ταυτότητας.

Ο Γαβράς ο νεότερος αποκλείει λοιπόν από την ταινία του τους κυρίαρχους στο γαλλικό σινεμά λευκούς πρωταγωνιστές. Με εξαίρεση τον Βενσάν Κασέλ, ο οποίος μοιάζει να έχει ένα είδος τιμητικής θέσης ανάμεσα σε αυτή τη συμμορία με καταβολές από το Μάγρεμπ. Ακόμη και η Ιζαμπέλ Ατζανί ανατρέχει στην κατά το ήμισυ αλγερινή καταγωγή της για να «κλειδώσει» με την ξεκαρδιστική υπερβολή του ντυσίματός της με πολύχρωμα μπουρκίνι ως πιεστική μάνα του αδύναμου γιου της (τον υποδύεται ο Καρίμ Λεκλού). Ο οποίος φιλοδοξεί με τη βοήθεια της συμμορίας να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας παγωτού ξυλάκι. «Ο κόσμος σού ανήκει» επικεντρώνεται στους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, Αφρικανούς και Αραβες, οι οποίοι αγωνίζονται να διεκδικήσουν τη θέση τους σε μια κουλτούρα που συχνά τους αγνοεί.