Πόση σημασία έχει η ομορφιά στο ποδόσφαιρο; «Εξαρτάται από τι εννοείτε «ομορφιά»», είχε απαντήσει ο γνωστός φιλέλληνας, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας και νυν της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος.

«Προτιμώ να κερδίζω παίζοντας άσχημα παρά να χάνω παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο».

Λόγια που θα μπορούσαν να αποτελούν μόνιμη λεζάντα στην Ουγγαρία του 1954, στην Ολλανδία του 1974 και στη Βραζιλία του 1982.

Ο Ισπανός Ντάνι Καρβαχάλ κατηγόρησε το Ιράν πως πρόσβαλε το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που αγωνίστηκε εναντίον των Φούριας Ρόχας. Αυτά τα όπλα είχαν οι Ιρανοί, αυτά χρησιμοποίησαν. Κι αν δεν υπήρχε το VAR που ακύρωσε ως οφσάιντ το γκολ του Ιράν, ίσως να έβγαιναν πιο βαριές κουβέντες από το στόμα του ισπανού αμυντικού.

«Οταν νικάς όλα είναι θετικά», εξηγεί ο αρχηγός των Ουρουγουανών, Ντιέγο Γοδίν, για να δικαιολογήσει την κακή εικόνα της ομάδας του στα δύο πρώτα παιχνίδια της Σελέστε στο Μουντιάλ. Εχει δίκιο; Ασφαλώς. Η μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής προκρίθηκε στις 16, νωρίς νωρίς, όταν τα μεγαθήρια Βραζιλία και Γερμανία βλέπουν εφιάλτες.

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Ελλάδα, η τεχνική επιτροπή της UEFA είχε δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της που ήταν γεμάτη παρατηρήσεις για τον τρόπο που είχε αγωνιστεί η Γαλανόλευκη.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να γίνει αντιληπτό αυτό που έλεγε κάποτε ο Νερέο Ρόκο: και η άμυνα είναι τέχνη.

Ενας φίλος μού είπε κάποτε πως ο τρόπος που αγωνίζονται οι ομάδες αντικατοπτρίζει την Ιστορία τους. Χώρες που ήταν υπόδουλες για πολλά χρόνια παίζουν συνήθως φοβισμένα και σπάνια επιθετικά. Αντίθετα χώρες που ήταν παλαιότερα αυτοκρατορίες διατηρούν αυτή την αγωνιστική έπαρση, άσχετα αν πολλές φορές σπάνε τα μούτρα τους –γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, γι’ αυτό και δύσκολα κατανοητό.