Διαβάζοντας χθες, όπως και κάθε μέρα άλλωστε, το σύνολο του ελληνικού Τύπου, διαπίστωσα ότι μέγα θέμα απασχολεί τους περισσότερους των συναδέλφων μου αναφορικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής. Δεν είναι τόσο το αν «θα έχει κόσμο» –γιατί θα έχει, και θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί -, αλλά το αν θα παραστεί σε αυτό ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Προκειμένου λοιπόν να μετριάσω κάπως την αγωνία αυτών των καλών ανθρώπων, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα με κάτι τέτοιου τύπου συγκλονιστικά προβλήματα, τηλεφώνησα αυτοπροσώπως στον πρόεδρο Αντώνη (Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε, όπως αρέσκονται να τον προσφωνούν τινές των φίλων και οπαδών του), προκειμένου να έχω μία κατηγορηματική απάντηση. Ενα ναι ή ένα όχι. Κάτι που θα έδινε τέλος σε με αυτή την τρομερή από πλευράς αναζητήσεων ερώτηση.

Τον βρήκα καθ’ οδόν προς τα πάτρια –ήτοι Καλαμάτα όπου σήμερα εορτάζει ο ναός της Υπαπαντής, και κάτι τέτοια ο πρόεδρος δεν τα χάνει με τίποτε. Συν το γεγονός της παρουσίας εκεί στην Καλαμάτα και του προέδρου Κυριάκου, με τον οποίο σύσφιξαν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους, σε δείπνο, παρατειθέμενο υπό του προέδρου Αντώνη σε έξοχο ταβερνείο της πόλης.

-Θα μετάσχετε στο συλλαλητήριο της Κυριακής; τον ρώτησα.

Το σκέφτομαι, ήρθε η απάντηση.

– Διατυπώνονται διάφορες εικασίες περί της αποφάσεώς σας.

Αρχικά μου είπε «θα το αποφασίσω σύντομα», δευτερευόντως μου επανέλαβε «το σκέφτομαι», σε μια τρίτη εκδοχή μου είπε «δεν ξέρω, θα το δω» –all time classic Σαμαράς δηλαδή, όταν δεν θέλει να πει κάτι που θα τον δεσμεύει.

Τι αντελήφθην από όλο αυτό; Οτι μάλλον (μάλλον λέμε, βέβαιον είναι…) θα παραστεί!

(Διότι κάτι ακόμη που μου δήλωσε, και ξέχασα κύριε καθηγητά να αναφέρω, είναι ότι έχει εξοργιστεί με την προσπάθεια που κάνουν «οι άλλοι» για να μην έχει κόσμο το συλλαλητήριο. Οπου μέσα σε αυτό το «άλλοι» μπορεί κανείς να χωρέσει από Τσίπρα, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ μέχρι Αστυνομία, μπαχαλάκηδες και Ρουβίκωνα.

Τα είπα όλα…)

Και οι Κούρδοι

Οχι πως αμφισβητώ τη σοβαρότητα του προαναφερόμενου θέματος, αλλά αυτό που θα περιγράψω στη συνέχεια νομίζω ότι αξίζει της προσοχής υμών, όπως και ημών! Διότι θα αναφέρω εδώ ότι στο συλλαλητήριο της Κυριακής θα μετάσχουν και οι Κούρδοι –όπως έκανε γνωστό σε συνάδελφό μου –ο ηρωικός αρχιπλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης, ο άνθρωπος-ιδέα, θα τον χαρακτηρίσω.

Ο ναύαρχος (του απονέμω εγώ τον τίτλο, διότι το έχουν παραλείψει οι άλλοι να το κάνουν) Αντώνης Ναξάκης, εκτός της αναγγελίας της συμμετοχής των Κούρδων στο συλλαλητήριο της Κυριακής, παραχώρησε στον συνάδελφό μου ιστορικό ντοκουμέντο ανεκτίμητης αξίας: φωτογραφία του 1995 απεικονίζουσα τον αγωνιστή ηγέτη Οτζαλάν στο κρησφύγετό του στη Δαμασκό να κρατάει υπερηφάνως σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας την οποία μόλις του έχει εγχειρίσει ο Παναγιώτης Σγουρίδης, τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, νυν στέλεχος των ΑΝΕΛ (αχ, ρε Παναγιώτη…).

Η ιστορικότητα της στιγμής αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ο Οτζαλάν, παραλαμβάνοντας τη σημαία (μη φανταστείς, σημαιάκι περιπτέρου ήταν) από τον Σγουρίδη, φέρεται δηλώσας ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ελληνική.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε από τον ναύαρχο Ναξάκη, ούτε από άλλον, αν εξακολούθησε να έχει την ίδια άποψη για την Μακεδονία και τους Ελληνες τέσσερα χρόνια μετά, το 1999, οπότε και συνελήφθη από ένα τσούρμο πρακτόρων στο Ναϊρόμπι. Πολύ περισσότερο τώρα, δε, που έχει συμπληρώσει 19 χρόνια στις τουρκικές φυλακές…

Το φουσκώνουν

Θα συνεχίσω με τα του συλλαλητηρίου, δεδομένης και της χθεσινής ένδειας θεμάτων άμεσης επικαιρότητας, οπότε με κάποιο τρόπο πρέπει ο καλλιτέχνης να βγάλει το μεροκάματο, αφενός, και, αφετέρου, διότι η κυβέρνηση του προέδρου Αλέξη κάνει ό,τι μπορεί να το φουσκώσει έτι περαιτέρω. Καθημερινά. Με απειλές, με ειρωνείες, με ύβρεις και με ταμπέλες για το ποιοι είναι αυτοί που θα μετάσχουν (βλέπε Καρανίκας…), το θολωμένο Μέγαρο Μαξίμου έχει βαλθεί να δώσει στο συλλαλητήριο χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Αυτό δηλαδή που δεν έχουν επιτύχει έως τώρα διάφοροι διοργανωτές κατσαρολοδιαδηλώσεων, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους.

Διότι αν επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, της απαξίωσης και της ταύτισης των συμμετεχόντων με ακροδεξιά, φασιστικά, ναζιστικά στοιχεία, κάποιος τη Δευτέρα θα πρέπει να εξηγήσει σε εμάς τους υπόλοιπους αν οι χρυσαυγίτες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ και μας διέφυγε. Στο μεταξύ δε, θα έχουν στείλει άπειρο κόσμο στο Σύνταγμα, ο οποίος δεν θα θυσίαζε με τίποτε το κυριακάτικο μεσημεριανό του…

Καλά το πάνε, ας συνεχίσουν…

Η «Τάση» που συμμετέχει

Από την πλευρά μου να ενημερώσω, ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετέχει του συλλαλητηρίου, θα μετάσχει όμως σε αυτό η εντός ΣΥΡΙΖΑ Σοσιαλιστική Τάση, όπως ανακοίνωσε χθες, και μας κοινοποίησε τη σχετική ανακοίνωση. Εκεί αναφέρεται ότι αυτή η Σοσιαλιστική Τάση αποτελείται από «σοσιαλιστές που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (του Ανδρέα Παπανδρέου) και σταδιακά έχουν αποχωρήσει ιδίως μετά το 2010 και έχουν υποστηρίξει /ψηφίσει/προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πήρα κι εγώ κάτι φίλους μου αυτής της κατηγορίας, πρώην πασόκοι (του Ανδρέα Παπανδρέου) για να διακριβώσω πόσο σοβαρή ιστορία είναι αυτή η Σοσιαλιστική Τάση, και μου είπαν ότι κατά το παρελθόν είχε στους κόλπους της μερικούς… εξωμότες του βεληνεκούς Κουρουμπλή, Κοτσακά, Μητρόπουλου (Αλέξη), Δημήτρη Τσουκαλά, Χρυσόγονου κ.λπ. αλλά σταδιακά αποψιλώθηκε. Εμφανίστηκαν ως ομάδα στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 2013, και εν συνεχεία «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη» (ή και για Λέσβο, άμα είσαι στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζεις τον πρόεδρο Αλέξη, μπορεί να σου συμβεί και αυτό). Τώρα έχουν απομείνει με τον Χρυσόγονο στο χέρι.

Θα καταλήξω με μια μικρή, αυτονόητη προσθήκη, ότι στην ανακοίνωση της «Τάσης» αναφέρεται ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Να το πουν του προέδρου Τσίπρα, παρακαλώ, ο οποίος, αν και δηλώνει μισός Μακεδόνας, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με την αναφορά σε μια σύνθετη ονομασία με το όνομα «Μακεδονία»…

Η κουκούλα

Και ολοκληρώνω αυτή την ολοσέλιδη μακεδονικής υφής αναφορά με μία εκούσια συνηγορία στον Μήτσο τον Παπαδημούλη, ο οποίος φέρεται διαπράξας το βαρύτατο αδίκημα της κατάδοσης ελλήνων πολιτικών σε αλλοδαπούς ευρωβουλευτές. Ενώ βοά το Διαδίκτυο ότι είναι ένας Δήμος Σταρένιος της πολιτικής, ένας Αρτέμης Μάτσας (πατριώτης μου και αυτός!) χωρίς ελιά στο μάγουλο, ο Μήτσος ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτός που έστειλε την «ενημέρωση» – κατάδοση των συναδέλφων του πολιτικών στους ευρωβουλευτές και σε άλλα πολλά γραφεία ανά τις Βρυξέλλες και αλλαχού. Οχι. Ούτε αυτός την συνέγραψε. Ο ΣΥΡΙΖΑ την συνέγραψε, και ένας συνεργάτης του ο οποίος την έλαβε, εκεί που ξυνόταν, είχε την φαεινή ιδέα, να την κοινοποιήσει σε καμιά χιλιάδα αποδέκτες, διότι, σου λέει, έτσι να μείνουν οι άνθρωποι; Να μην έχουν μια ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τούτων δοθέντων, βγάζω αμέσως, εξ ιδίας πρωτοβουλίας, την κουκούλα από τον Παπαδημούλη, την φοράω αυθωρεί και παραχρήμα στον (άγνωστο) συνεργάτη του, και απονέμω εύσημα στον εκ Λυγκιάδων Ιωαννίνων κατά δηλωσή του Παπαδημούλη για την ευθυκρισία του: υπέδειξε τον ένοχο αυτής της αλητήριας πράξεως. Και του απονέμω δυο φορές εύσημα, διότι «έδειξε» τον συνεργάτη, και δεν δήλωσε, όπως ορισμένοι άλλοι, ότι «έπαιζε το παιδί μου με το κομπιούτερ και έστειλε το mail»…