Στην πολιτική δεν αρκεί να αρπάξεις την ευκαιρία, πρέπει να ξέρεις και να τη διαχειριστείς. Οπως φαίνεται όμως, η διαχείριση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετέτρεψε μια ούτως ή άλλως δυσεπίλυτη υπόθεση σε πραγματικό κουβάρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης καλείται τώρα να αναζητήσει λύση σε κάτι που δεν μοιάζει με τίποτε λιγότερο από γόρδιο δεσμό.

Ο Πρωθυπουργός άρπαξε την ευκαιρία που προσέφερε η επιθυμία της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στις δομές του ΝΑΤΟ. Παρασύρθηκε όμως για ακόμη μια φορά από επικοινωνιακής λογικής τακτικισμούς και σήκωσε τον πήχη χωρίς να εκτιμήσει σωστά την αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου. Παράλληλα, και για να καλύψει το ενδοκυβερνητικό χάσμα, έστησε ένα σκηνικό έντασης με την αντιπολίτευση αντί να επιδιώξει τη μέγιστη συναίνεση.

Και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρωθυπουργός επιδίωξε να καρπωθεί το όποιο πολιτικό όφελος επιμερίζοντας το πολιτικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο Νταβός πηγαίνει μόνος. Μόνος απέναντι στον κυβερνητικό του σύμμαχο, μόνος απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά και μόνος απέναντι στα συλλαλητήρια και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έτσι όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Κατά τα φαινόμενα, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ελβετικό θέρετρο και θα είναι και πάλι μόνος απέναντι στον γόρδιο δεσμό που ο ίδιος δημιούργησε. Μένει να φανεί εάν θα τολμήσει να κατεβάσει το σπαθί σε συνθήκες πολιτικής μοναξιάς.