Η ηθική της επιτυχίας στο ποδόσφαιρο επιτρέπει τη χρήση όλων των κλειδιών, ακόμα κι αν είναι αντικλείδια.

Η μεσαία τάξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τείνει προς εξαφάνιση, συντείνοντας στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάμων που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ολοκλήρωση των αγώνων της πρώτης φάσης προέβαλε μία εικόνα που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας μπορεί να θεωρηθεί.

Σε πέντε παιχνίδια οι νικητές συνέτριψαν τους αντιπάλους φιλοδωρώντας τους με τουλάχιστον έξι γκολ. Επίσης σε 29 αγώνες οι νικητές κέρδισαν με τουλάχιστον τρία γκολ.

Σε πρόσφατη ανάλυση της ανταγωνιστικότητας των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων το Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με τη μεγαλύτερη ανισορροπία, πίσω από τα πρωταθλήματα της Κύπρου και της Αυστρίας.

Δημοφιλείς ομάδες με μεγάλη ιστορία και επιτυχίες στα Κύπελλα Ευρώπης αλλά με μικρομεσαίους προϋπολογισμούς όπως η Φέγενορντ, η Σέλτικ και η Μπενφίκα μετατρέπονται σε παιχνίδια στα χέρια των νεόπλουτων συλλόγων.

Η τελευταία φορά που ομάδα εκτός Big Five (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) έφτασε στα ημιτελικά ήταν το 2005 η Αϊντχόφεν.

Είναι προφανές πως αν η UEFA δεν πάρει σύντομα δραστικά μέτρα περιορίζοντας τις δαπάνες των σούπερ κλαμπ για μεταγραφές, η κατάσταση θα οδηγηθεί εκεί όπου προσπαθεί χρόνια να αποτρέψει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία: στη δημιουργία ευρωπαϊκής σούπερ λίγκας.