1Η σαρανταοκτάωρη άδεια ενός φυλακισμένου στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στη 17Ν και τις δολοφονίες της ήταν η αφορμή να προκληθεί μια γιγαντιαία διαφήμισή του. Ο κατάδικος μετεβλήθη στα μάτια των πολλών σε σταρ, από κοντά και οι ιδέες του.

Κάποιος επικοινωνιολόγος είχε την ιδέα τού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κι όλοι έπεσαν στα δίχτυα του. Ολα έγιναν βάσει νόμου που κανείς από τους φωνασκούντες δεν τον άλλαξε, ούτε πρότεινε ποτέ την αλλαγή του.

Η κοινωνία του θεάματος σε πλήρη ανάπτυξη εναντίον του εαυτού της! Αντίστοιχες και οι μιμητικές επιρροές στους παιδοεφήβους που φαντασιώνονται επαναστατικές πράξεις μετά προβολής. Σημάδι των καιρών της σύγχυσης και της ανευθυνότητας!

2Ολοι ζητούν και προτρέπουν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που αναλαμβάνει και σχετικές πρωτοβουλίες επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ με «απλωμένη χείρα». Μέσω των επενδύσεων, λένε, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Οταν όμως κάποια επένδυση ξεπέσει κατά εδώ, τότε η κυβέρνηση κάνει το παν να την αποτρέψει. Μα τι πιστεύουν; Οτι οι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα για να χάσουν τα λεφτά τους; Ή για να τα χαρίσουν στον κ. Τσίπρα; Η στασιμότητα –κι όχι μόνο στις επενδύσεις –είναι εδώ και παραμένει!

3Από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη ειπώθηκε ότι με τα μέτρα που πληρώνει επί οκτώ χρόνια ο ελληνικός λαός, συνέβαλε στο να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Μπράβο μας. Μόνο που δεν τελειώσαμε, και οι τράπεζες –απ’ ό,τι φαίνεται –ξανακινδυνεύουν. Ο ελληνικός λαός με χαρά και πάλι θα συμβάλει με το υστέρημά του προκειμένου να ορθοποδήσουν οι τράπεζές του! Μπορεί να άλλαξαν χέρια για πενταροδεκάρες, αλλά δεν παύουν να αποτελούν τα θεμέλια του συστήματος. Κάποτε θα ενισχύσουν επιλεκτικώς με τα χρήματα του ελληνικού λαού και κάποιες επενδύσεις –ντόπιες ή ξένες, αδιάφορο. Τελικώς οι τράπεζες είναι το σπίτι μας, μεταφορικώς αλλά και κυριολεκτικώς. Ανήκουμε σε αυτές, δεν μας ανήκουν!

4Κάποιοι πρωθυπουργοί δηλώνουν εκ των ύστερων, όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα, ότι είχαν αυταπάτες. Απέτυχαν, αλλά έμαθαν! Το είπε ο κ. Σαμαράς για την αντιμνημονιακή του στάση («ουδείς αναμάρτητος»), το είπε και ο κ. Τσίπρας για την πρώτη πεντάμηνη «επαναστατική» του κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι ήξεραν τι έκαναν. Αγνοούν όμως ότι ουδείς μένει στον θρόνο του για πολλά χρόνια στις δημοκρατίες. Το μαθαίνουν τελευταίοι!

5Κι ένα καλό. Η προσέλευση για την ψηφοφορία στην Κεντροαριστερά. Καθήκον να τη σεβαστούν όλοι, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός