ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017 08:00 |

Οσο αντιπαραγωγική είναι η πολιτική που γίνεται κορδέλες, άλλο τόσο είναι η πολιτική που γίνεται με πυροτεχνήματα. Κι αν στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν τα αλλεπάλληλα εγκαίνια της ίδιας εθνικής οδού, στη δεύτερη ανήκει η αναγγελθείσα από τον αρμόδιο υπουργό εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο υπουργός δηλώνει ότι με αυτόν τον τρόπο «θα χτυπηθεί η λογική "έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ"». Πρόκειται ασφαλώς για πλάνη. Γιατί το πλουσιόπαιδο που έχει στο μυαλό του δεν σωφρονίζεται εάν καταβάλλει μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα για την ασυνειδησία του. Αντίθετα, το μήνυμα που στέλνεται σε έχοντες και μη έχοντες είναι ότι η ισότητα απέναντι στον νόμο εξαρτάται από το πορτοφόλι του καθενός. Και αυτό είναι από τα χειρότερα μηνύματα που μπορεί να στείλει σε μια κοινωνία η πολιτεία.
Είναι προφανές ότι οι προθέσεις του υπουργού απαντούν σε μια λαϊκίστικου τύπου θεώρηση, η οποία σχηματοποιείται στην αντίληψη πως το ακριβό και γρήγορο αυτοκίνητο σκοτώνει διαφορετικά από ένα φτηνό και παλιό. Με αυτήν την εντυπωσιοθηρική εικόνα, της «βολίδας» που οδηγεί το πλουσιόπαιδο ασυνείδητα, επιχειρεί ο υπουργός να κάνει πολιτική με πυροτεχνήματα. Γιατί στις κοινωνίες της ισονομίας η τιμωρία δεν μπορεί να είναι προοδευτική, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει για παράδειγμα με τη φορολογία. Και γιατί τα πυροτεχνήματα δεν λύνουν το πρόβλημα μιας χώρας που έχει πληρώσει και εξακολουθεί να πληρώνει υψηλότατο τίμημα στους δρόμους της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
4
Τιμωρός
17/10/2017 19:41
Η τιμωρία των ομοϊδεατών του Κυριάκου προοδευτική είναι. Από τα φτωχότερα στα πλουσιότερα αντιστρόφως ανάλογα. Ανταποδίδουμε.
Φιλαράκι, έχεις ένα ευρώ;
17/10/2017 22:30
Χουντικοί και φασίστες τιμωρούν "ιδεολογίες" κι όχι παραπτώματα. Που να καταλάβουν όμως από δημοκρατία τα τσογλάνια του πολτού. Αυτοί θαυμάζουν το "φτωχαδάκι" τον Ρωμανό που λήστευε τράπεζες...
Κάνε μου μια βίλα με τις τσέπες των φορολογουμένων
18/10/2017 03:59
Η χρεωκοπία της χώρας εμπεριέχει μια σειρά παραπτωμάτων ναζιστάκο. Θα συνηθίσετε στην νομιμότητα, τέλειωσαν αυτά που ξέρατε.
Mboosh
17/10/2017 11:46
Συνιστά λαϊκισμό η εισαγωγή ενός προοδευτικού μοντέλου και μάλιστα κουτσουρεμένου, του Φιλανδικού, στην Ελλάδα δίχως έμφαση στην παιδεία των οδηγών. Αν προσμετρήσουμε δε και την φοροδιαφυγή, η ίδια η αναλογικότητα δεν πρέπει καν να θεωρείται δεδομένη. Η δε άποψη του κ. Σπίρτζη ότι δηλαδή θέλουν να χτυπήσουν "τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ" είναι εκτός πραγματικότητας. Οι Έλληνες οδηγοί παρανομούν επειδή αδιαφορούν, υπερτιμούν τις ικανότητές τους, και επειδή στο τέλος, ίσως, κάπου θα μπορέσουν να κλαφτούν. Είτε στην τροχαία είτε στα δικαστήρια. Θα πάρουν και τις πινακίδες πίσω επειδή το δικαίωμα στο τριήμερο είναι ιερό.