Οι ΑΝΕΛ έχουν το υπερσυντηρητικό –σχεδόν ακροδεξιό –ακροατήριο που υπαγορεύει τις κινήσεις τους. Με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι που θέλει να στέκεται ως κοσμοπολίτης και διανοούμενος στα αριστερά του Καμμένου, το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» πρέπει να κυριαρχεί και να υποδηλώνει το ιδεολογικό χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πειραιώτισσα Γεωργία Γεννιά έχει τον πνευματικό της μητροπολίτη για να δικαιολογεί μια αποσκίρτηση από τον κυβερνητικό λόχο. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αναζητεί άλλοθι μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της ιατρικής επιστήμης –έστω κι αν οι, άμεσα ενδιαφερόμενοι, διεμφυλικοί δεν βρίσκουν καμία επιστημονική βάση πίσω από την «ανταρσία» του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεγελιούνται. Πίσω από την πρώτη ανάγνωση όσων διαδραματίστηκαν στη Βουλή με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, το θέμα είναι πολιτικό. Η ασφυξία που προκάλεσε η αντιπολίτευση με την απόφαση να μη στηρίζει κυβερνητικά νομοθετήματα που δεν θα υπερψηφίσουν οι δύο εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχει ήδη επιπτώσεις στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Μπορεί η θέση του Ποταμιού να διέσωσε το νομοσχέδιο, έστω και με κουτσουρεμένη πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι. Για την παραμονή στην εξουσία, στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται ψυχολογικά και για το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταπέσει –από τους ασύντακτους κυβερνητικούς βουλευτές. Το αντιλαμβάνεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας επί της ουσίας την ενεργοποίηση των 53+ για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ρωγμές. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως το ζυγίζουν κομματικοί παράγοντες, σχεδόν έκανε χάρη στο Μαξίμου, βγαίνοντας μπροστά σε έναν πόλεμο με την αντιπολίτευση για το φύλο. Για τις υπό διαμόρφωση νέες εσωκομματικές ισορροπίες, προφανώς διευκόλυνε ότι μπήκε στη δημόσια συζήτηση από τα αριστερά. Αλλά δεν έλυσε το βασικό πρόβλημα που καλείται πλέον να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Ο Μιχελογιαννάκης είναι χαρακτηριστικό δείγμα των εγκλωβισμένων βουλευτών του κυβερνητικού συνεταιρισμού. Δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά θέλει να φωνάξει. Η ταυτότητα φύλου ήταν στο μυαλό του μια ευκαιρία να εναντιωθεί –σε επιλογές που έχει ψυχαναγκαστικά ακολουθήσει και θα συνεχίσει να ακολουθεί. Το ιατρικό περίβλημα για την «ανταρσία» –ότι, δηλαδή, η δυνατότητα αλλαγής στην ταυτότητα φύλου θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον στα 18 χρόνια και όχι στα 15, λόγω ανωριμότητας των εφήβων –είναι αμφίβολο εάν διασώζει τα προσχήματα. Αλλά ένας βουλευτής που έλαμψε διά της καταψήφισης των πρώτων Μνημονίων και, μέσω ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατέληξε να ψηφίζει σωρηδόν μνημονιακές διατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει ζωτικό χώρο. Κυρίως επειδή είναι πεπεισμένος ότι ακόμη περισσότερα μνημονιακά μέτρα είναι μπροστά.

Στα 289 χωριά του Ηρακλείου, ο γιατρός Μιχελογιαννάκης μετράει τους τελευταίους μήνες την υπέρταση. Ο θυμός και η οργή μπορεί να σπάσουν το πιεσόμετρο, εάν δεν γίνουν κινήσεις εκτόνωσης. Η δική του αφωνία και η πολύμηνη απουσία από τα πρωινάδικα που τον ανέδειξαν ήταν περισσότερο μια κίνηση αυτοπροστασίας. Εστω κι αν οι αγανακτισμένοι είναι περαστικοί αυτή την εποχή από το Σύνταγμα, μια απεργία πείνας θα προκαλούσε αντί να συνεγείρει. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι το νέο παλλαϊκό αίτημα –και όχι μόνο στην επικράτεια της Κρήτης. Ο Μιχελογιαννάκης πιάνει την αλλαγή των καιρών και τις αντοχές της κυβέρνησης –και δεν βλέπει τον ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά το επόμενο φθινόπωρο. Ο ίδιος θέλει να φτάσει μακρύτερα.

Τον ίδιο ορίζοντα πιθανότατα βλέπουν και στο Μαξίμου, έστω κι αν διαβεβαιώνουν για εξάντληση του βίου της κυβέρνησης. Με το τέλος της αντιπολίτευσης à la carte, ωστόσο, ακόμη και το φθινόπωρο του 2018 δείχνει μακρινό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμβιβασθεί με έναν ανταρτοπόλεμο à la carte. Ο πρώτος συμβιβασμός έχει ήδη καταγραφεί.