Οχι πως δεν το γνωρίζαμε αλλά τώρα απέκτησε και τη σφραγίδα των καθ’ ύλην αρμοδίων, του ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ, του CIES.Η Σούπερ Λίγκα στερείται ποιότητας, ταχύτητας, ισορροπίας μεταξύ των αντιπάλων και φυσικά γκολ. Ειδικότερα στον τελευταίο τομέα, καταλαμβάνει την προτελευταία θέση με 2,25 γκολ ανά αγώνα, μεταξύ των 35 καλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Το CIES στηρίχθηκε στη βάση δεδομένων της εταιρείας στατιστικών InStat, η οποία μελέτησε 19.544 αγώνες από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017.

Ενα από τα στοιχεία που μαρτυρούν την ποιότητα ενός πρωταθλήματος είναι το ποσοστό στις σωστές πάσες. Στη Σούπερ Λίγκα βρέθηκε 78,3% όταν ο μέσος όρος είναι 79,7% και στην Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας 82,4%.

Με χαμηλό μέσο όρο τερμάτων στη Σούπερ Λίγκα είναι φυσικό να είναι αυξημένος και ο μέσος όρος του χρόνου που απαιτείται για την επίτευξη γκολ. Στην Ελλάδα αυτό το νούμερο σε πραγματικό αγωνιστικό χρόνο είναι ένα γκολ ανά 22,48 λεπτά.

Το πιο σοβαρό στοιχείο που αποκαλύπτει την ανισορροπία σε ένα πρωτάθλημα είναι η διαφορά στον αριθμό των πασών μεταξύ των αντιπάλων. Στη Σούπερ Λίγκα είναι 156, όταν στη Γερμανία είναι 195 και ο μέσος όρος είναι 145.