Το κύμα των φόρων διαχέεται απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την οικονομία, προκαλώντας απρόβλεπτου μεγέθους επικίνδυνες επιπτώσεις. Η ασθενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνει εκ νέου τη διαπίστωση αυτή. Μόλις και μετά βίας το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, δοκιμάζοντας την κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Τυχόν απόκλιση μεταξύ ετήσιων στόχων και πραγματικότητας στην ανάπτυξη και στα έσοδα θα στρώσει το έδαφος στους δανειστές να ζητήσουν νέα επώδυνα μέτρα στη νέα αξιολόγηση που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Η υπερφορολόγηση χτυπά απευθείας εισοδήματα και ιδιωτική κατανάλωση στερώντας πολύτιμο οξυγόνο από μια οικονομία που ασφυκτιά. Την ίδια ώρα προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επηρεάζοντας αρνητικά την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων που είναι προϋπόθεση για να μπορεί να παίξει πάλι τον ρόλο του βασικού αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Τον Αύγουστο, ύστερα από έναν σχετικά καλό Ιούλιο, σημειώθηκε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα υψηλότερα από τους στόχους που έχουν τεθεί και αποσκοπούν στον περιορισμό τους κατά 40% έως το 2019. Παρότι ο Αύγουστος παραδοσιακά δεν είναι καλός μήνας για την πληρωμή υποχρεώσεων, τραπεζικοί παράγοντες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην υπερφόρτωση των νοικοκυριών από τα βάρη της φορολογίας που καλούνται να σηκώσουν. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα τους συνοδεύουν από τώρα και στο εξής τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, αν δεν γίνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπότε θα έχουν να κάνουν με τις απειλές κατασχέσεων της Εφορίας.

Τα µάτια τώρα είναι στραμμένα στον Σεπτέμβριο, από τον οποίο αναμένεται να κριθεί η επίτευξη των στόχων του τρίτου τριμήνου του 2017. Ολα δείχνουν, όμως, ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν από τον SSM να αποδεχθούν αυστηρότερους ενδιάμεσους στόχους για το 2018 και το 2019 για να αντισταθμίσουν τις έως τώρα αποκλίσεις. Και για να τους επιτύχουν, προετοιμάζονται για επιθετικότερη πολιτική στη διαχείριση των κόκκινων δανείων με πωλήσεις τους σε ξένα funds. Η αρχή θα γίνει με την πώληση καταναλωτικών δανείων, για να ακολουθήσουν, αμέσως μετά, τα κόκκινα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο τέλος θα ανοίξει και η πόρτα για την πώληση και στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται, με ταχείς ρυθμούς, το σκηνικό των επόμενων μηνών στο κρίσιμο και ευρύ μέτωπο τραπεζών – δανειοληπτών, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Μαζί με την υπερφορολόγηση, την καταιγίδα των κατασχέσεων της Εφορίας, την αύξηση των εισφορών και τις περικοπές των συντάξεων, θα επιδεινώνεται το κλίμα των αρνητικών προσδοκιών των νοικοκυριών για τα οικονομικά τους. Και αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί από οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας θετικών ειδήσεων, ούτε από εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα με τις οποίες ανεβαίνει η κυβέρνηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Αν δεν μειωθούν οι φόροι, αν δεν επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των συντάξεων που έχει ανατραπεί δραματικά υπέρ των πρώτων, δεν πρόκειται να επανέλθουν οι συνθήκες κανονικότητας τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα και ζητούν οι φορολογούμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι και ο επιχειρηματικός κόσμος.