Οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούν μουσική. Κάποιοι πιστεύουν πως, πάνω κάτω, συμβαίνει το ίδιο με τους ποδοσφαιριστές: αν τους δώσεις περισσότερα χρήματα αυτοί θα κάνουν καλύτερες ντρίμπλες.

Κι αν πηγή αυτών των χρημάτων είναι το κράτος με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, το Κατάρ, τόσο πιο εύκολα ενδίδεις σ’ αυτόν τον μύθο. Οι τεχνοκράτες του αθλήματος το αποκαλούν «οικονομικό ντόπινγκ» και έχουν δίκιο. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Deloitte.

Η Παρί Σεν Ζερμέν εμφάνισε έσοδα 520,9 εκατ. ευρώ για την περσινή σεζόν, εκ των οποίων τα 305,3 εκατ., ήτοι το 58%, προέρχονται από εμπορικές συμφωνίες.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το brand name του γαλλικού συλλόγου είναι ισχυρότερο από αυτά της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες και οι δύο μαζί έχουν κατακτήσει 16 Τσάμπιονς Λιγκ. Παρ’ όλα αυτά ο γαλλικός σύλλογος που κινείται με τα χρήματα που προέρχονται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ έχει περισσότερα έσοδα από εμπορικές συμφωνίες απ’ ότι οι δύο κολοσσοί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!

Το ντόπινγκ είναι ταυτισμένο με φαρμακοδιέγερση. Στην ουσία όμως είναι ό,τι δίνει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Από την ερυθροποιητίνη, το ποδήλατο με το πειραγμένο εξάρτημα μέχρι τα πλασματικά οικονομικά στοιχεία.